Ограничаването на Китай

Ограничаването на Китай
  • Автор:  Симон Живоронков Поглед Инфо
  • Дата:  
    21.01.2019
  • Сподели:

Администрацията на Доналд Тръмп подготвя указ, който може да усложни работата на китайските държавни телекомуникационни компании в САЩ. За това пише Bloomberg. Ограниченията, ако бъдат въведени, се правят „в интерес на националната сигурност”, посочват източниците на агенцията.

Документът няма да споменава имената на конкретни компании и няма да е директна забрана за продажбата на техните услуги на американския пазар. Но Министерството на търговията ще получи допълнителни правомощия при оценката на продуктите на компаниите и тяхната дейност.

 

 

В указа се говори за компании, „свързани с държави, които се противопоставят на Съединените щати”, включително фирми от Китай, сочи информиран източник за Bloomberg. Той не дава информация кога може да се подпише указът.

На първо място ще бъдат засегнати китайските компании Huawei и ZTE. В момента Huawei претендира, че е лидер в разгръщането на 5G мрежи - въпреки факта, че във Вашингтон мнозина смятат, че неговите продукти могат да бъдат използвани от китайското правителство за шпионаж. Huawei и ZTE вече са обвинени в използването на схеми за заобикаляне на американските санкции срещу Иран. В крайна сметка работата на Huawei в САЩ може да бъде напълно забранена.

Представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ не е потвърждавал информацията за подготовката на декрета пред Bloomberg, но увери, че администрацията на САЩ ще осигури сигурността на телекомуникационните мрежи на страната.

Отбелязваме, че ръководството на Huawei на няколко пъти отрече, че е контролирано от китайското правителство и че по някакъв начин е ангажирано с шпионаж.

Пре декември миналата година „Ройтерс” съобщи, че Белият дом планира да въведе режим на извънредна ситуация в страната в началото на януари, поради което американските компании ще загубят възможността да купуват телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE. Вярно е, че информацията от анонимни източници не беше потвърдена в последствие. На 16 януари вестник The Wall Street Journal публикува статия, в която се посочва, че американските власти провеждат криминално разследване срещу Huawei.

Китайска компания е заподозряна в кражба на бизнес тайни от американските си партньори. Това е, например, роботизираното устройство Tappy, което T-Mobile US използва за тестване на смартфони. Представители на американското министерство на правосъдието и Huawei не коментираха информацията.

В края на декември 35-годишен китайски гражданин бе арестуван в Съединените щати по обвинение в кражба на бизнес тайни от американска петролна компания, което ѝ е причинило щети за 1 млрд. долара.

 

Превод: В.Сергеев

Прочетена 485 пъти

Станете почитател на Класа