Правителството на САЩ спира....

Правителството на САЩ спира....
  • Автор:  Webcafe, по Washington Post
  • Дата:  
    21.01.2019
  • Сподели:

Безизходното положение около предизборното обещание на Доналд Тръмп да построи стена по границата между САЩ и Мексико доведе до най-дългото спиране на работа на правителството на САЩ в историята.

Този уикенд президентът отправи ново предложение към демократите и каза, че е склонен на компромиси, за да се излезе от правителствената криза. Той е готов да се откаже от идеята за стена по цялата граница с Мексико, но продължава да настоява за ограда от 370 километра на стойност до 5,7 млрд. долара.

 

конгрес

 

Въпреки че някои институции работят, а в други на работа са "крайно необходими" служители, ефектът от спирането на работата на правителството се усеща доста отвъд Вашингтон. Ето няколко въпроса около така наречения шътдаун и тяхното обяснение.

Защо има спиране на работа на правителството?

Американското правителство работи чрез 12 бюджетни закона, гласувани всяка година от Конгреса и подписвани от президента.

Във фискални години като тази, когато всичките 12 закона не са приети към 1 октомври, когато се пада началото на фискалната година (само пет от тях бяха готови навреме), Конгресът и президентът поддържат държавната машина работеща, като прокарват краткосрочни удължения на бюджета.

Така и се подходи и този път, но после Тръмп поиска каквито и да е следващи удължения на бюджета да включват 5.7 млрд. долара за неговата стена по границата. Държавният глава очевидно е непреклонен в това си искане.

Каква част от правителството е спряла работа?

Девет федерални министерства и агенции от рода на Федералната авиационна администрация (FAA), Агенцията за опазване на околната среда (EPA) и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) спряха работа от 22 декември, когато свърши финансирането им. Други части от правителството, най-вече Министерството на отбраната, са финансирани, защото Конгресът и Тръмп успяха да постигнат споразумение по тяхното бюджетиране за 2019 г.

Трети като Пощенската служба на САЩ и Федералния резерв имат източници за осигуряване на средства извън тези, които осигурява Конгресът.

В спрелите работа министерства и агенции, само смятаните за "крайно необходими" за работата им служители ходят на работа и те не получават заплащане, докато не приключи спирането на работата на правителството. Другите служители са официално в безсрочен неплатен отпуск.

Кои държавни служители са "крайно необходими"?

В общи линии държавните служители от органите на реда и обществената безопасност продължават да работят, така че службите по контрол на въздушното движение, здравеопазване за ветерани и федерални органи за разследване на престъпления продължават да функционират по време на спирането на работа на правителството.

И все пак определянето кои са "крайно необходими" е повече изкуство, отколкото точна наука като отделни министерства и департаменти и политически назначените лица, които ги ръководят имат последната дума кой да идва на работа и кой да си остане вкъщи.

Какъв е ефектът до момента?

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) в момента не извършва някои рутинни инспекции на храните и може да остане без средства за проверка и одобрение на нови лекарства. Комисията по ценните книжа и борсите не може да одобрява първоначални публични предлагания. Някои отчети за икономическото състояние на САЩ не се изготвят.

Авиокомпаниите не могат да получат разрешения за разширяване на самолетния си флот. Някои риболовни кораби в Аляска са принудени да останат в доковете, доколкото се нуждаят от федерални разрешителни и инспекции.

Проверяващите пътниците от службите по транспортна безопасност по американските летища, които работят без заплащане, защото са обявени за крайно необходими, излизат в болнични в по-големи от обичайните бройки. Отпадъците се трупат в националните паркове, които са отворени, но без персонал. Около 800 000 федерални служители се наложи да минат този месец без заплати.

Министерството на селското стопанство намери средства да финансира подпомагането с купони за храна през февруари, но след това и тези пари ще свършат. Прехвърлянето на собственост на имоти в процес на продажба е отложено, докато администрацията на Тръмп възобнови работата на програмата към Службата за вътрешни приходи (IRS), която проверява и потвърждава доходите на кредитополучателите.

Ще получат ли в някакъв момент заплати федералните служители за това време?

Да. Конгресът и Тръмп са се споразумяли за законодателство, гарантиращо заплащане за минали периоди, след като правителството възобнови работа. Така е било и при предишни спирания на работа на правителството.

Какъв е ефектът от спирането на работа на правителството върху икономиката на САЩ?

Кевин Хасет, председател на Икономическия консултативен съвет към Белия дом, първоначално заяви, че спирането на работа на правителството ще намалява БВП на САЩ с около 0.1% за всеки две седмици. Оттогава той е променил прогнозата си на 0.13% за всяка седмица, включително пропусната работа от подизпълнители, и изгубени средства за харчене и инвестиране от федерални служители, които не са получили заплати.

Икономисти на Bloomberg прогнозират, че спирането на работа на правителството, продължило две седмици и половина през 2013 г., е намалило брутния вътрешен продукт на САЩ с 0.30 процентни пункта.

Как изобщо е възможно да се допуска спиране на работата на правителството?

До 1981 г. пропуските във финансирането на работата на правителството на САЩ не са довеждали до спиране на работа. Като цяло министерствата и агенциите са функционирали нормално, а разходите им са се покривали със задна дата, след като се постигне споразумение. Бенджамин Сивилети, главен прокурор по време на президентския мандат на Джими Картър, е сложил край на това.

На база правни становища от 1980 и 1981 г. той е решил, че работата на правителството като цяло трябва да спре, докато Конгресът не се съгласи да осигури финансирането му.

Решението му е узаконено под формата на т.нар. "Закон срещу дефицита" (Antideficiency Act), който поне на теория въвежда глоби или затвор като наказания за федерални служители, които се осмеляват да работят безплатно по време на спирането на работата на правителството.

В това САЩ се отличава от повечето други западни демокрации, които не допускат спиране на работа на правителството.

Как може да приключи това спиране на работа на правителството?

Тръмп може да отстъпи и да се съгласи да финансира правителството, без да е постигнат напредък по отношение на стената му, или демократите в конгреса може да отстъпят и да отпуснат средства за проекта. Има възможности за компромис между предложените преди от демократите $1.6 млрд. за гранична сигурност и поисканите изрично от Тръмп за стена $5.7 млрд.; освен това Тръмп изглежда склонен да разшири дефиницията си за приемлива "стена".

Тръмп може да се опита да направи договорката между тях по-приемлива за демократите, вероятно като предложи правна защита за младите имигранти без документи, известни като "Dreamers". От друга страна, остават налице думите на Тръмп за евентуално обявяване на национално извънредно положение, при което той би могъл да прехвърли средства от военни обекти към строителството на стената по границата, с което ще се премахне този въпрос от бюджетните преговори.

Подобно действие би било извънредна употреба на президентски правомощия, обикновено запазени за наказателни действия при война или ограничаване на търговията и транзакциите с враждебна чужда държава, и вероятно ще бъде оспорвано по съдебен ред.

Колко пъти досега е спирало работа правителството на САЩ?

Досега е имало 13 спирания на работа на правителството от 1981 г. насам, за периоди от 1 до 21 дни, включително тридневно спиране миналия януари. Преди 1981 г. агенциите са функционирали като цяло нормално през паузите във финансирането, като разходите им са се покривали със задна дата след постигането на споразумение.

Най-дългото спиране на работа на правителството досега - 21 дни през декември 1995 и януари 1996, беше прочутата безизходна ситуация между демократа президент Бил Клинтън и председателя на преобладаващо републиканската Камара на представителите Нют Гингрич.

Спиранията на работа на правителството поради разногласия за разходите са различни (и не толкова тежки), отколкото това, което би се случило, ако САЩ наруши тавана на дълговете си и откаже плащания по някои от облигациите си. Това не се е случвало никога досега.

Прочетена 427 пъти

Станете почитател на Класа