Една Една турска мистерия

Обикновени жилища, побиращи над 200 човека, и сгради, в които хора живеят във въздуха – на несъществуващи етажи: в Турция преди местните избори в края на март очевидно всичко е възможно.

Но всичко е манипулация.

 

 

 

 

Над 220 гласоподаватели са били регистрирани в едно единствено жилище в турския град Бингьол, Източен Анадол. Това са установили представители на двете опозиционни партии в страната - Народната демократична партия (HDP) и Републиканската народна партия (CHP). 

С наближаването на датата за местните избори - 31 март - зачестяват съобщенията за съмнителни регистрации на много на брой избиратели на малки пространства - в обори за животни, на строителни площадки, в празни или дори несъществуващи сгради.

 

Türkei - Wahlen (Getty Images/C. McGrath)

 

В едно единствено жилище са били регистрирани над хиляда души. Активисти на CHP пък са открили регистрирани избиратели на петия етаж в кооперация в Истанбул, която има само четири етажа. Депутатът от CHP Бурханетин Булут казва по този повод, че в цяла Турция се наблюдават едни и същи закононарушения. "И човек трябва да се запита за причината", добавя той.

"Големите" турски фамилии

В избирателните списъци са включени и граждани, които живеят в други населени места. Депутатът от CHP Гюрзел Текин е възмутен. "Една страна, която не успява нормално да регистрира 56 милиона избиратели, няма да постигне нищо", казва той. При това още през 2005 година президентът Реджеп Ердоган обяви, че в бъдеще регистрацията на избирателите трябва да става по електронен път. "Това, че 14 години по-късно нищо от това не е направено, няма нищо общо с технологията или капацитетите, а показва, че управляващите искат всичко да си остане както е било", казва Текин.

 

Türkei Gürsel Tekil CHP Abgeordneter (DW/H. Köylü)

 

Гюрсел Текил от опозиционната Републиканска народна партия

 

Призивът на депутатката от прокюрдската партия HDP Мерал Бешташ да бъде предприето нещо срещу тази порочна практика остана нечут. От управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отговорили, че някои турски фамилии просто били многочислени. Министерството на вътрешните работи заяви в свое кратко съобщение, че работи за свеждане до минимум на тези нередности.

За да си гарантират преизбирането 

 

Türkei Ankara - Meral Danis Bestas (picture-alliance/AP Photo/B. Ozbilici)

 

Мерал Бешташ от проюрдската Народна демократична партия

 

Опозиционните партии CHP и HDP са наясно, че избирателните списъци са манипулирани, за да се окаже влияние върху резултатите от изборите. Хадими Якупоглу от CHP е убеден, че виновни са кметовете и партиите. Някои кметове са регистрирали жители на други села в своя район, за да си гарантират преизбирането. "Много е изгодно да бъдеш кмет. Затова се опитват да привлекат колкото се може повече избиратели", казва по този повод Якупоглу.

Партиите също използват този метод, за да спечелят мнозинство - особено там, където победата им не е сигурна. "И в миналото е имало такива наредности. Но чак толкова зле никога не е било", допълва опозиционният политик.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа