И кой печели накрая? Русия.

Този сблъсък между Анкара и Вашингтон заплита още повече сирийския възел. И поставя началото на нов кръг от войната в тази изстрадала страна. А големият печеливш от всичко това е Русия, коментира ФАЦ.

 

 

 

 

Поне на първо време няма да се стигне до обявеното изтегляне на американските войници от Сирия. Причината: условията, които съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън поставя на Анкара. А именно - турски гаранции за сигурността на сирийските кюрди.

Турция обаче не е готова да даде подобни гаранции - защото иска да създаде своя зона за сигурност в Северна Сирия и да поеме контрола над 16-те американски военни бази, включително и над тежките оръжия.

 

default

 

Този сблъсък на интересите на Анкара и Вашингтон заплита още повече сирийския възел. И в крайна сметка поставя началото на нов кръг от войната в тази изстрадала страна.

Военното присъствие на САЩ в Сирия е много важно за баланса на силите в региона - за да бъде държан в шах Иран, а кюрдите да бъдат подкрепяни в борбата им срещу ИД. Анкара обаче иска да се настани във вакуума, който би се разтворил след изтеглянето на американските войници от Сирия. И кой извлича ползи от всичко това? Големият печеливш е Русия. Болтън тъкмо беше получил отказа на Анкара, когато Кремъл обяви, че турският президент ще пристигне на посещение в Москва.

 

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 

 

 

Станете почитател на Класа