Тръмп: Изграждането на стената с Мексико ще бъде "акт на любов"

Американският президент Доналд Тръмп обяви среща с демократите, на която ще разгледа "хуманитарната криза" на границата с Мексико.

 

В първата си реч пред нацията от Овалния кабинет в Белия дом Тръмп каза, че единственото решение е "демократите да одобрят средствата" за граничната стена: "Затварянето на правителството може да бъде решено на 45-минутна среща, затова поканих представители на Конгреса в Белия дом ", каза той.


По време на посланието си президентът каза, че изграждането на граничната стена ще представлява акт на любов. Той добави, че хората изграждат стени "не защото те мразят тези отвън, а защото обичат тези вътре".


Той заяви, че гражданите на неговата страна са "ранени от неконтролираната незаконна имиграция". „Колко повече американска кръв трябва да пролеем, преди Конгресът да свърши работата си?", попита той в посланието си, след като изтъкна големите количества наркотици - метамфетамини, хероин, кокаин и фентанил, влизащи в САЩ през границата с Мексико,.


"Всяка седмица 300 души умират от хероин," каза той. "Повече американци ще умрат от наркотици тази година, отколкото са загинали по време на цялата война във Виетнам," добави той.


Веднага след Тръмп двамата лидери на Демократическата партия Нанси Пелоси и Чък Шумер изпратиха послание до американците.


Пелоси, председател на Камарата на представителите, отговори, че демократите не искат стена, защото има други начини да се осигури границата. "Президентът отхвърля бюджетните проекти на двете партии, които ще възобновят федералното правителство, заради неговата мания да принуди американските данъкоплатци да харчат милиарди долари за неефективна стена," каза тя.


Сенаторът Чък Шумер, лидер на Демократическото малцинство в Сената, каза, че неговата партия е съгласна, че е необходимо да се осигурят границите, но добави, че "символът на Съединените щати трябва да бъде Статуята на свободата, а не стена от 30 фута. "


Искането на Тръмп към Конгреса да одобри финансирането на стената предизвика частичното закриване на американското правителство на 22 декември.


На 4 януари Камарата на представителите одобри два законопроекта за прекратяване на закриването на правителството. В единия от тях са определени 1 300 милиона долара за "гранични огради", както и още 300 милиона за различни мерки за сигурност в тези зони, но това е много далеч от това, което Тръмп иска, така че президентското вето е гарантирано.

Станете почитател на Класа