Война на САЩ срещу комунизма

Работата по подриването на комунизма в Европа беше пусната още от самото начало, когато беше създадена национална комисия за свобода в Европа, в която влизаха предприемачи, юристи и богати фигури, а също Алън Дълес, който впоследствие стана глава на ЦРУ.

Този комитет създаде радиостанция «Свободна Европа».

По това време Америка залагаше на радиоизлъчването, ориентирано към Европа, за да пази «жива идеята за освобождението», да подрива икономиката и отношенията с Москва, да заставя народите в Източна Европа да се усъмнят в своите отношения със СССР и да поощрява дезертьорството.

 

 

Така Америка се стремеше да създаде благоприятен климат за подем на движението за съпротива, за да го използва както в периода на война, така и по време на мир срещу комунистическия лагер.

Москва нямаше ответен дяволски проект.

Икономическият саботаж и поощряването на стачките имаха решаващо значение за подриването на комунистическия режим и неговия крах например в Полша.

Държавният секретар на САЩ Джон Фостър Дълес (дясно) приветства своя брат директора на ЦРУ Алън Дълес на летището в Ню Йорк. Американското разузнаване печаташе, издаваше, разпространяваше и превеждаше антикомунистически книги по целия свят. Само в СССР и страните от Източна Европа «Книжният проект», официалното название на американската разузнавателна програма, пусната през 1956 г, разпространи около 10 милиона книги, списания и вестници на автори-мигранти от комунистическите страни.

Една от тези книги беше «Поробеният разум» на Чеслав Милош. В разгара на подема на движението «Солидарност» и излизането напред на фигурата на Лех Валенса съветското правителство нямаше намерение да изпраща войска за подкрепа на комунистическия режим.

То остави местното правителство само да посрещне съдбата си, което пряко съдейства за подриването на стълбовете на комунистическата власт в Москва, където правителството на САЩ използваше същите методи и сплашване, които бяха използвани в Полша. И генерал Ярузелски не беше такъв, какъвто го изобразяваха американските пропагандни материали, публикувани във вестниците по света (имаше програма, разработена от разузнаването на САЩ, за разпространението на информация, която вреди на комунизма и на комунистите в статиите на международните средства за масова информация…) Ярузелски беше полски гражданин и се противопоставяше на съветската воля, независимо от вярата си в комунизма.

Въпреки слуховете, той избегна конфронтация със «Солидарност», защото не бе в състояние да се договори за компромис. Американските агенти препоръчваха постоянни стачки и непримиримост, подтикваха полското правителство да прибегне към насилие.

През юни 1981 г. Рейгън подписа секретно решение за подготовката на полската опозиция, за предоставянето й на военна помощ и оборудване.

Всички огромни ресурси на «Солидарност» бяха взети от бюджета на разузнаването на САЩ.

Американското правителство жадуваше за съветска военна интервенция в Полша, за да й се противопостави и да я използва за целите на политическата си пропаганда.

Правителството на САЩ осъзна, че стачките в Полша представляват за него добра политическа възможност (Рейгън каза в едно от заседанията, че това е била възможност, която се предоставя веднъж на 60 години и че САЩ трябва да действат максимално мощно).

Но Рейгън отиде по-нататък, когато през май 1982 г. подписа два извънредно секретни закони, според класификацията на американското правителство, което ознаменува само по себе си радикалното, но непублично, изменение в американската политика в периода на студената война.

Законите пуснаха широкомащабни дипломатически, пропагандни, политически и военни действия с цел сдържането на съветската експанзия и намаляване на зоните на съветско влияние и присъствие в света.

С това Америка действаше в разрез със съдържанието на мирната политика, за която говореше в този период.

Това също противоречеше на договореностите, постигнати със съюзниците й след Втората световна война.

Няколко месеца след подписването на споменатите секретни закони Рейгън прие нов секретен документ, в който се казваше, че новата политика на САЩ се заключва в това да се разбие контрола на СССР над Източна Европа и тя да се интегрира към Западна Европа.

Което се и случи.

Подробното съдържание на дадения документ не е известно, но в него се говори за «укрепването на прозападната ориентация на народите» и за подриването на военния потенциал на СССР и на страните от Варшавския договор.

 

(следва продължение)

 

Станете почитател на Класа