Рияд готви драстично свиване на петролните доставки за САЩ

След като наводни американския пазар през последните месеци, Саудитска Арабия планира да съкрати значително износа си на петрол към най-големия пазар на „черно злато“ в света в опит да ограничи вече видимото образуване на излишък.

Базираните в САЩ рафинерии са били предупредени да очакват много по-малки доставки от кралството от януари нататък спрямо последните месеци, съобщават източници на Bloomberg, запознати с плановете на държавната петролна компания Saudi Aramco. Мярката следва решението на ОПЕК да свие производството си, взето по време на последната среща на картела по-рано този месец.

 

Рияд готви драстично свиване на петролните доставки за САЩ

 

Доставките на суров петрол от Саудитска Арабия може дори да се окажат под 30-годишното си дъно от 2017 г., когато САЩ дневно бяха снабдявани с 582 000 барела. Това представлява близо 40-процентен спад от средното ниво на доставките от последните три месеца, допълват източниците.

С действията си Рияд се надява да покаже, че спазва обещанието си за намаляване на доставките в световен мащаб.

Но дори това да убеди скептичния петролен пазар, че кралството е решено да поддържа в разумни граници снабдяването и търсенето, то мярката е почти сигурно, че ще разгневи американския президент Доналд Тръмп, който неведнъж е искал от Саудитска Арабия – традиционен партньор на САЩ, да не ограничава производството, за да не се увеличават драстично цените.

Саудитският износ се очаква да спадне до около 7 млн. барела на ден през януари при средни 8 млн. барела дневно в периода ноември-декември, прогнозира един от запознатите.

 

1aioioio

 

Миналата седмица енергийният министър на страната Халид ал Фалих заяви пред репортери, че производството ще намалее през първия месец от новата година до 10,2 млн. барела дневно при 11,1 барела през ноември.

Петролният пазар до голяма степен пренебрегна решението на ОПЕК и неговите съюзници от началото на месеца за по-голямо от очакваното свиване на производството от 1,2 млн. барела дневно или малко над 1% от световното търсене. Цената на барел от международния бенчмарк Брент варира около 60 долара.

По данни на Bloomberg Саудитска Арабия е изнасяла за САЩ средно на ден по 860 000 барела дневно от началото на годината. Доставките са се увеличили през втората половина на годината, като в периода юли-декември средния размер възлиза на 975 000 барела.

Станете почитател на Класа