Защо американците не искат да воюват за Украйна

Шелдън Ричман: "Заплахата за американците не идва от Русия, а от правителството на САЩ"

В САЩ, в новинарския портал CounterPunch беше публикувана статия от изпълнителния директор на The Libertarian Institute Шелдън Ричман, който поставя пред американците въпроса: кой иска да започне война, в защита на Украйна срещу Русия за Керченския проток? Авторът се интересува от това кой е лично готов да се бори с руската армия за протока. Кой иска неговите или нейните синове и дъщери да се бият, убиват и умират в тази война?

 

 

Според Шелдън Ричман американците не са задължени да осигуряват с данъците си кръстоносните походи на Съединените щати по целия свят. Той припомня, че алиансът НАТО е достигнал границите на Русия, включително бившите съветски републики. Съвсем естествено е, че Русия разглежда тези действия като посегателство върху нейната сигурност. Авторът се съгласява с тези, които оценяват разширяването на НАТО в постсъветската епоха като "лудост".

За днешната ситуация, подчертава Шелдън Ричман, е важно, че администрацията на Обама подкрепи държавния преврат в Киев, в който неонацистите участваха. След това възникна въпросът за Крим, който в продължение на векове фигурира в архитектурата на сигурността на Русия. Връщането му в състава на Русия получи подкрепата на мнозинството от жителите на Крим. Шелдън Ричман припомня, че Крим е бил част от Украйна, но самата Украйна е била част от Съветския съюз.

Говорейки за последните събития в Черно море, авторът смята, че използвайки инцидента в Керченския проток, президентът на Украйна Пьотр Порошенко направи нещо подозрително напомнящо провокация с цел да укрепи своите отслабващи политически позиции и да принуди Запада да приеме на сериозно предполагаемите заплахи от страна на Русия. "Порошенко нагло се опита да изпрати кораби през Керченския проток, без да изпълни установените процедури. В резултат от това корабите бяха конфискувани, някои моряци бяха ранени. Нима Порошенко не знае как ще реагира Русия? Или очакваше друга реакция?", пита Шелдън Ричман. Той предлага да попитаме Порошенко защо "американците трябва да се потят" за украинския президент.

Според него Русия не е заплаха за Америка и не застрашава Европа. "Заплахата за американците не идва от Русия, а от правителството на САЩ", пише Шелдън Ричман. "При Тръмп НАТО продължава да се разширява, а той, за разлика от Барак Обама, изпрати и планира да продължи да изпраща оръжие на украинското правителство, което се грижи за неонацистите и репресира другомислещите в източната част на Украйна", - заключава статията си изпълнителният директор на The Libertarian Institute.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа