Отчаяни мерки на Макрон

По-рано държавният глава се срещна с делегати на протестиращите "жълти жилетки", но след нея не бяха обявени никакви конкретни стъпки за преооляване на кризата в страната

 

 

 

 

Френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение на минималната заплата и данъчни отстъпки.

В обръщение към нацията тази вечер той осъди "недопустимото насилие" по време на протестите и обеща да направи всичко възможно за възстановяване на спокойствието. По думите на Макрон, тези престъпления не са оправдани. 
Държавният глава заяви, че смята гнева за „справедлив“, но никой гняв не оправдава нападенията срещу полицейски служители, разрушаването на търговски обекти. 

 

http://epicenter.bg/images/news/122018/thumbs/sml_1544477895.jpg

 

Той заяви, че иска да види Франция, „където може да се живее и работи достойно“. 

Макрон обеща увеличаване с около 100 евро на минималната месечна заплата във Франция от януари и заяви, че ще премахне увеличения данък за бедните и пенсионерите с ниски доходи. 

 

http://epicenter.bg/images/news/62018/thumbs/sml_1529824057.jpg

 

Президенът обяви "социално и икономическо извънредно положение", а това означава, че тези французи, които имат доходи от по-малко от €2000 месечно, ще им бъдат възстановявани данъците. Няма да се облагат и парите за извънреден труд.

Френският президент каза също, че работещите французи ще получат премия в края на годината, която няма да се облага с данък. „Всички работодатели ще могат да платят на служителите си премия, която няма да се облага с данък“, посочи той.

Еманюел Макрон допълни, че гневът на протестиращите е бил „дълбок и в много случаи оправдан“.

Признавам вината си в създалата се ситуация“, допълни Макрон и допълни: „Може да съм създал усещането, че имам други приоритети. Знам, че някои от вас са се обидили от думите ми. Знам, че съм наранил някои от вас”.

Държавният глава отново потвърди желанието си да се бори с укриването на данъци, да сложи край на ненужните данъчни облекчения и да контролира по-добре публичните разходи.

Президентът заяви, че големите компании ще бъдат призовани да подкрепят усилията. „Аз ще ги събера и ще вземем решения през следващата седмица“, каза Емануел Макрон.

„Ще поискам правителството и парламентът да направят необходимото, за да можем да живеем по-добре благодарение на нашата работа от началото на следващата година. 

Същевременно френският президент даде да се разбере, че "ще бъдат използвани всички средства", за да се възстановят реда и спокойствието след съпроводените от насилие протести. Той заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите.

Няма гняв, който да оправдава нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон.

По-рано днес Макрон свика среща със социалните партньори и отговорните политици. Той събра в Елисейския дворец 37 души, сред които премиера Едуар Филип и 12 членове на правителството, ръководителите на основните синдикати и работодателски организации, както и председателите на двете камари на парламента и на асоциациите на местната власт.

"В този труден момент, който преживява нацията" президентът ще се консултира "едновременно с политическите, местните, икономическите и социалните сили...с цел да чуе гласа им, предложенията им и със задачата да ги мобилизира за действие", уточниха от Елисейския дворец.

Сред предложените от френския президент мерки са плащането от предприятията на годишен бонус на служителите, премахване на увеличението на вноските за задължително социално осигуряване на пенсионери, получаващи по-малко от две хиляди евро.

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон беше принуден да преразгледа политиката и да вземе активна позиция за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". 

Последното обръщение на Еманюел Макрон беше на 27 ноември - в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът отмени вдигането на акциза.


По-рано Еманюел Макрон се срещна с делегати на „жълтите жилетки“, но след това не бяха обявени конкретни мерки за преодоляване на кризата в страната. Това предава TACC, като се позовава на репортаж от телевизионния канал BFM TV, съобщи Агенция "Фокус".

„Не бяха обявени никакви мерки. Само ни изслуша“, поясни председателят на Асоциацията на регионите на Франция и лидер на центристите Ерве Морен. Участниците в срещата също така подчертаха, че очакват решения, които – както се очаква, Макрон ще обяви в рамките на телевизионното си обръщение към нацията във вечерните часове на деня.

По данни на френската телевизия в срещата с Макрон са участвали между 30 и 40 делегати на „жълтите жилетки“, а от страна на управляващите са се присъединили членове на кабинета в Париж, сред които премиерът Едуар Филип и министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Станете почитател на Класа