Dow изтри спад от над 500 пункта

Dow изтри спад от над 500 пункта
  • Автор:  Елена Илиева investor.bg
  • Дата:  
    11.12.2018
  • Сподели:

Американските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник на зелена територия, след като успяха да изтрият значителните си спадове от по-рано през деня благодарение на възстановяването на технологичния сектор.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да възстанови понижение от 507 пункта и завърши на зелена територия с ръст от 0,14% до ниво от 24 423,26 пункта.

По-широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 0,18% до ниво от 2637,72 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,74% до 7020,52 пункта.

 

Dow изтри спад от над 500 пункта и завърши сесията на зелена територия

 

Книжата на Facebook поскъпнаха с  3,2%, а тези на Amazon, Netflix и Alphabet със съответно 0,73%, 1,7% и 0,63%. Apple на свой ред успя да изтрие понижение от над 2% и завърши сесията с ръст от близо 0,7%.

Акциите на Apple първоначално поевтиняха, след като китайски съд издаде съдебна заповед в полза на Qualcomm срещу производителя на iPhone. От Qualcomm заявиха, че на практика решението забранява продажбата на почти всички модели iPhone в страната, докато според Apple това ще засегне само телефоните с по-стара операционна система. От компанията от Купертино вече подадоха молба за обжалване на решението.

По време на днешната търговия най-ниската точка, която достигна S&P 500 беше под дъното на индекса от октомври.

 

1asssssss

 

Американските акции отбелязаха най-големите си спадове за деня, след като британският премиер Тереза Мей обяви, че отлага гласуването в британския парламент на споразумението за Brexit, което първоначално трябваше да се проведе във вторник.

Междувременно спредът между доходността на краткосрочните 2-годишни американски облигации и 10-годишните се сви още, изпращайки сигнал за задаване на икономическо забавяне.  Така наречената крива на доходността продължава да се изравнява на фона на прогнозите за по-бавен икономически растеж и по-слаба инфлация.

След края на борсовата сесия доходността по 10-годишните държавни ценни книжа нарасна до 2,852%, а по 30-годишните намаля до 3,126%.

Бурната сесия на Wall Street в понеделник последва една волатилна седмица за инвеститорите, в рамките на която Dow, S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха най-лошото си седмично представяне от март насам, понижавайки се с по над 4%.

Тревогите за продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай също повлия на настроенията на пазарите. В неделя китайските власти привикаха американския посланик в Пекин в знак на протест срещу ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу.

На стоковите пазари цената на петрола спадна. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 3,4% до цена от 50,82 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък отписаха 2,89%, достигайки стойност от 59,89 долара за барел.

Златото също поевтиня с 0,2% до цена от 1250 долара за тройунция.

При валутите доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нарастна с 0,73% до 97,21 пункта.

Прочетена 580 пъти

Станете почитател на Класа