Русия отговори на американския ултиматум относно споразумението INF

Русия отговори на американския ултиматум относно споразумението INF
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    06.12.2018
  • Сподели:

Русия не е престанала да изпълнява Договора за ракетите със среден и малък обсег (INF), каза говорителят на руското министерство на външните работи, Мария Захарова, цитирана от ТАСС. "Русия се придържа стриктно към разпоредбите на този договор и САЩ го знаят", каза говорителката, коментирайки ултиматум, представен на 4 декември от държавния секретар Майк Помпео.

 

Той заяви, че през следващите 60 дни страната му няма да произведе, нито ще разположи ракети със среден и малък обсег, нито ще извършва опити с такива оръжия, но настоя, че за същия период иска Русия отново да изпълнява задълженията си по подписания през 1987 г. от САЩ и тогавашния СССР договор.

 

В същото време, Франц Клинцевич, сенатор и член на Комисията по отбрана на Съвета на Руската федерация, потвърди, че ракетата 9M729, която според САЩ и НАТО нарушава договора, в действителност изцяло отговаря на неговите разпоредби.

 

"Може лично да поканим Помпео на тестване на комплекс 729, за да види, че ракетата е с обхват на полета 498 км и не нарушава споразумението INF", каза сенаторът, цитиран от Интерфакс.

 

Според Клинцевич, Русия не може да приеме сериозно американските обвинения, които се използват като претекст за оттегляне от споразумението. "Това е още едно политическо салто на САЩ. На първо място, трябва да се отбележи, че Русия не може да се взема на сериозно подобни декларации", каза Клинцевич и призова за спешно решаване на противоречията в изпълнението на Договора от INF.

 

"Ние сме готови да сложим всички карти на масата и да покажем на всички, че страната ни е в строго съответствие с настоящото споразумение. Помпео продължава да спекулира с един от най-важните проблеми за поддържането на европейската и световната сигурност, което е напълно неприемливо ", заяви руският парламентарист.

 

От своя страна, председателят на Комитета по отбрана на Държавната Дума Владимир Шаманов, каза, че Русия няма да приеме ултиматуми от Съединените щати. "Русия не е страна, на която може да постави ултиматум. Руската федерация също има претенции към Съединените щати, на които не е отговорено, така че ние няма да отговорим на предполагаемите им обвинения", каза той.

 

"Русия многократно е предложила на Съединените щати да се седне на масата за преговори, нещо, което САЩ не правят, което означава, че има за какво да се страхуват."

Прочетена 365 пъти

Станете почитател на Класа