Проиграната надпревараза Арктика

Според американските експерти присъствието на САЩ в арктическия регион е необходимо за защита на стратегическите интереси на страната

Москва има в акваторията на Арктика 40 ледоразбивача и строи нови, докато САЩ разполагат едва с два стари кораба, пише на сайта си тв каналът NBC News. Политиците в Америка се опасяват, че изостават в надпреварата за Арктика, но вместо да строи нови кораби, дава пари за строителство на ограда по границата с Мексико, коментира авторката Сабрина Шанкман.

 

http://epicenter.bg/images/news/12016/pics/1453287444.jpg

Вашингтон разполага само с два стари полярни ледоразбивача. Основната им задача е събирането на научни данни, спасяване на заседнали в леда кораби и отстраняване на последствията от нефтени разливи в тези отдалечени кътчета на планетата. Те трябва и да защитават интересите на САЩ в Заполярието, което с оглед на топящите се ледове разкрива нови търговски възможности.

Но единият ледоразбивач - "Полярна звезда", работи вече 12 години след изтичането на срока за експлоатация. По данни на бреговата охрана на САЩ за нормалното осъществяване на функциите си тя трябва да разполага с 6 нови ледоразбивача, но за тяхното изграждане ще отидат години и милиарди долари.

По най-оптимистични разчети Америка може да разполага с нов ледоразбивач в Антарктика след 5 години, а в Арктика - едва след 10. Русия, на свой ред, е вложила много повече усилия в защита на интересите си в Арктика - там работят 40 руски ледоразбивача и се строят нови.

40-годишният "Полярна звезда" все по-често претърпява аварии, а по-малко мощният "Хили", построен през 2000 г., изпълнява повече научно-изследователски функции.

Според американските експерти присъствието на САЩ в Арктика е необходимо за защита на стратегическите интереси на страната.

А Москва започна да увеличава производството на ледоразбивачи в рамките на стратегията на Путин, който вижда бъдещето на Русия в арктическия регион. Ледоразбивачи строят и Китай, Япония и Южна Корея.

САЩ осъзнаха важността на Арктика по време на Втората световна война и тогава построиха седем ледоразбивача, три от които работеха край бреговете на СССР. Това беше и разцветът на американския ледоразбивачен флот.

Но към 2007 г. експертите заговориха на висок глас, че оставащите в строя кораби не могат да изпълняват задачите си. Правителството на Доналд Тръмп предложи да се отделят $750 млн. за построяването на нов ледоразбивач, но в крайна сметка Конгресът ги пренасочи към изграждането на стена по границата с Мексико, отбелязва още изданието.

 

 

 

Станете почитател на Класа