Newsweek: В Южно-Китайско море САЩ и КНР балансират на ръба на войната

По време на неотдавнашното опасно сближаване на американския есминец Decatur с кораба на ВМС на КНР Luyang, екипажът на китайския кораб заплаши американците с "последствия", в случай че последните не променят курса си, съобщава Newsweek. Тази ситуация, както отбелязва изданието, демонстрира колко сериозно САЩ и Китай балансират на ръба на войната в Южно-Китайско море.

Неотдавна се появи нова информация за инцидента, който се случи на 30 септември между американския и китайския военни кораби в Южно-Китайско море, пише Newsweek. Тогава близо до оспорваните острови "Спратли", есминецът на ВМС на САЩ Decatur преплава в непосредствена близост - на около 40 метра от китайския есминец Luyang.

Нови подробности за този инцидент показват колко сериозно Пекин и Вашингтон балансират на ръба на войната в Южно-Китайско море.

 

 

От разшифровката на преговорите между двата плавателни съда, оказала се на разположение на South China Morning Post, се вижда колко агресивни са неотдавнашните маневри на корабите.

В документа се посочва, че когато американският кораб се е приближил до есминеца Luyang, китайският екипаж е предупредил: "Вие се движите по опасен курс. Ако не промените курса, ви очакват последствия".

Американският есминец е отговорил на това: "Ние извършваме безобидно преминаване".

Както по-късно заяви представител на Тихоокеанския флот на САЩ, китайския кораб се е приближил до есминеца Decatur, като е направил "опасна и непрофесионална маневра", последвана от серия от "все по-агресивни маневри".

В Тихоокеанския флот военноморските сили на САЩ също така посочиха, че американците извършват операция по гарантиране свободата на навигация близо до архипелага "Спретли". Пекин, от своя страна, настоява, че есминецът Decatur се е държал провокативно, навлизайки в китайски води.

Както отбелязва Newsweek, между Съединените щати и Китай последно време ескалира риториката относно правата за корабоплаване в Южно-Китайско море. Това се случва на фона на нарастващото напрежение, възникнало поради китайско-американските търговски спорове.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа