Изхвърлят долара: Иран и Южна Корея се договориха за търговия в националните си валути

Южна Корея и Иран са се съгласили да да извършват плащания и да уреждат своите банкови и финансови сметки, използвайки националните си валути в двустранната търговия. Това ще позволи на южнокорейските и иранските компании да продължат обширния си обмен в различни области. Това е индикация, че двете страни се стремят към по-тесни връзки, въпреки американските санкции срещу Техеран, съобщават Yonhap и ИРНА.

 

Двустранната търговия между Южна Корея и Иран надхвърли 12 милиарда долара миналата година, каза иранският посланик в Сеул, Саид Бадамчи Шабестари, за пресата. Дипломатът подчерта, че двете икономики се допълват взаимно.

 

Фактът, че двустранните отношения се основават на "реалностите", ще запази решимостта на двете страни да задълбочат връзките си предвид "враждебните и незаконни едностранни действия" на САЩ, каза иранският дипломат.

 

По-рано, посланикът на Южна Корея в Техеран, Рю Джеонг-Хюн, бе обяснил, че въпреки че много европейски компании са напуснали Иран под натиска от санкциите на САЩ, южнокорейските компании са наясно с важността на иранския пазар и са избрали да останат в тази страна.

 

Иран и неговите търговски партньори са в преговори за намаляване на дела на долара в техния търговски обмен в отговор на санкциите на САЩ. Русия, Турция, Индия, Ирак, Катар и Китай, както и други нации, предприемат активни мерки за търговия в националните си валути и по този начин избягват натиска на Вашингтон.

Станете почитател на Класа