Какво ще променят за Русия резултатите от изборите в САЩ

В резултат на междинните избори за Конгрес на САЩ демократите за първи път за последните осем години връщат под контрола си долната Камара на представителите. Но активното участие в кампанията на Доналд Тръмп позволи на републиканците да задържат горната – Сената. Как новото разположение на силите ще окаже влияние на позициите на американския президент и неговата външна политика, особено по отношение на Русия?

 

 

Демократическата партия все пак успя да прехване от Републиканците по-голямата част от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ в резултат на междинните избори. Въпреки това Сенатът остана при републиканците.

Финансовите пазари вече реагираха на това. При това на „Уол Стрийт” и на азиатските пазари цената на фючърсите падна, докато на европейските борси, напротив, отбелязаха ръст. Освен това доларът отслабна по отношение на повечето световни валути. Това е свързано с факта, че трейдърите очакват, че контролът над Камарата на представителите ще позволи на демократите да блокират много от икономическите инициативи на президента Доналд Тръмп.

Напомняме, че така наричаните междинни избори в САЩ се състояха на 6 ноември (те се провеждат точно между президентските избори, за разлика от общонационалните, които съвпадат с изборите за президент). В Случай се преизбират 35 от 100 сенатори, всичките 345 члена на Камарата на представителите, 46 губернатори на щати, а също така 6073 членове на законодателните събрания на щатите, съдии и членове на съветите на училищните окръзи. При това настоящата кампания стана най-скъпата за цялата история на междинните избори – за нея бяха изразходвани около 5,6 милиарда долара, както изчисляват американските анализатори.

Преброяването на гласовете още не е приключило. Що се отнася до губернаторските избори, но в момента там вече победиха 16 републиканци и 14 демократи. Така в момента 25 щати се контролират от Републиканската партия, 21 от Демократическата. При това демократите успяха да откъснат от противниците си контрола над шест щата – Ню Мексико, Канзас, Уисконсин, Илинойс, Мичиган и Мейн.

Вече са ясни и победителите в двете камари на Конгреса. Така по последни данни, в Камарата на представителите демократите са получили необходимото мнозинство от 219 от 435 места (републиканците засега имат в актива си 193 мандата). В сената, напротив, Републиканската партия си е осигурила 51 мандата от 100 възможни при 45 у противника.

Трябва да се отбележи, че такива резултати напълно съответстват с очакванията и прогнозите, които близо до изборите престанаха да вещаят на демократите разгромяваща победа и станаха по-сдържани. Разбира се, републиканците не успяха да избегнат „проклятието на първите междинни избори” след избирането на нов президент (през последните десетилетия този ефект отминава единствено Джордж Буш-младши) и долната камара остава за Демократическата партия. Освен това тревожен звън за Републиканската партия трябва да стане загубата на ръководството в шестте щата. И двата факта могат достатъчно да ѝ усложнят живота.

Междувременно Доналд Тръмп успя да реши две важни задачи – да запази контрола на своята партия над Сената, което той посочи като приоритетна задача, а също така да проведе нещо като чистка в редиците ѝ. Сред конгресмените-републиканци след тези избори отпаднаха цяла редица противници на Тръмп. Така представителството на партията в Конгреса стана значително по-лоялно на президента.

Това е „важен плюс” за Тръмп. „Той пое пълен контрол над Републиканската партия”, обяснява пред вестник „Взгляд” политологът-американист Дмитрий Дробницкий. Според него мнозина от конгресмените-републиканци са решили да не бъдат преизбирани. Става дума за 37 членове на Камарата на представителите и трима сенатори. „Това са хората, които си позволиха да се дистанцират от Тръмп или да го критикуват. Тръмп си създаде добър резерв. Републиканската партия стана от консервативна популистка, тръмпистка. Този резултат ще определи американската външна политика за дълги години напред”, прогнозира Дробницкий. Видимо именно заради това самият Тръмп нарече тези резултати „потресаващ успех”.

Президентът на Института по национална стратегия Михаил Ремизов в коментар пред „Взгляд” почерта, че контролът над Сената застрахова Тръмп от импийчмънт и запазва за него относителна свобода за действие във външната политика. Въпреки това експертът смята, че резултатите за изборите в Конгреса все пак не могат да се нарекат „потресаващи” за републиканците, които за първи път от осем години са отстъпили камарата на представителите на демократите.

Сега демократите ще оглавят в камарата на представителите всички комисии, обяснява пред „Взгляд” професорът от Висшата школа по икономика, американистът Александър Домрин. По този начин демократите ще могат да блокират всички инициативи на своите опоненти, обяснява той.

Домрин прогнозира, че изборния успех на демократите ще ги накара активно да атакуват Тръмп, могат да инициират нови разследвания срещу него. „Очевидно е, че сега ще го подхванат по комисиите за разследване”, предсказва Домрин.

Във връзка с това събеседникът нарече заявлението на Тръмп за „потресаващите резултати „добра ръка” при лоша игра. „Републиканците имаха мнозинство и в двете камари, а сега единствено в горната. На какво се радва”, подчертава експертът.

Дмитрий Дробницкий също смята, че резултатите от изборите не трябва да се наричат голям успех за републиканците, защото задачата максимум е запазването на контрола над целия Конгрес. Разбира се, при разделен парламент Тръмп напълно се е предпазил от импийчмънт, но демократите сега ще започнат да го „бомбардират с всякакъв род разследвания” относно бизнеса на президента и членовете на семейството му. „Предстоят две години усилена борба. Но трябва да се отбележи, че демократите прекалиха с антитръмповската агитация. Ако действаха по-спокойно, то щяха да вземат сената. Но проявата на антибял расизъм си изигра ролята”, казва експертът.

Негативно за Тръмп е това, че не успя да постигне сериозен успех в щатите, заради които успя да победи на изборите преди две години. Става дума за „ръждивия пояс” – Пенсилвания, Мичиган, Охайо, Айова и Уисконсин. Впрочем неговото активно участие в избирателната кампания помогна на някои сенатори да си останат на постовете. В частност влиятелният сенатор Тед Круз, който губеше в Тексас, успя да запази мандата си. „Намесата на Тръмп се оказа със значителна тежест. Той се съсредоточи върху запазването на уязвимите сенатски места и в резултат на това получи определени дивиденти”, отбеляза Дробницкий.

„На нас ни е все тази, политиката на санкциите ще се запази”, убеден е Домрин. „Републиканците и демократите си остават същите русофоби. Ако има някакъв междупартиен консенсус в САЩ, то това са антируският, антикитайският и антииранският. Така че за Русия няма нищо добре. Демократите дори се държат по-лошо към Русия, отколкото републиканците”, сочи експертът, отбелязвайки, че в Сената се завръща един от най-категоричните критици на Москва, републиканецът Бен Кардин.

Но Дробницкий е убеден, че въпросът кой е по-голям русофоб, а в това, че Демократическата партия на САЩ е партията на глобалистите. „Републиканците могат да действат срещу Русия, изхождайки от прагматичните интереси на САЩ, изхождайки от твърдата външнополитическа линия, която не крият. И с тях, защото те не се крият, могат да се водят преговори. А демократите ще действат от името на глобалистката конюнктура, която е такава, че във всички страни от Запада, включително в САЩ, загубата на либерал-глобалистките елити на изборите се свързва с Русия. И те ще продължават да настояват за това. Те ще се опитат максимално да проточат разследването на Робърт Мюлер, ще настояват, че Тръмп има „руски следи”, ще критикуват всички опити на президента да се сближи с Русия”, разказва експертът.

Междувременно Ремизов е настроен малко по-оптимистично. „За Русия резултатите от изборите могат да се смятат за оптимален вариант от гледна точка на това, че това е сценарий, при който различните части от американския политически елит ще се блокират взаимно до голяма степен и ще бъдат заети в изясняването на отношенията вътре в страната. Тоест това е изостряне на вътрешния конфликт и намаляването на дееспособността на действащата администрация”, обобщава той.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа