Тръмп се забърка в гръмовен скандал

Тръмп нарече Акоста "груб, ужасен човек" и "враг на хората", след като Акоста отказа да предаде микрофона си, задавайки настоятелни въпроси на милиардера

Американският президент Доналд Тръмп се забърка в нов скандал с медиите, като конкретно този път другата страна е CNN - телевизията, която воюва най-яростно с държавния глава на САЩ.

Заради сблъсък с репортера ѝ Джим Акоста, Тръмп отне правото му на достъп до Белия дом - тъй като Акоста натисна твърде много според разбиранията на американския президент по темата за т.нар. "кервани" с мигранти, идващи към САЩ от Централна Америка.

Тръмп нарече Акоста "груб, ужасен човек" и "враг на хората", след като Акоста отказа да предаде микрофона си, задавайки настоятелни въпроси на милиардера, пише БГНЕС.

Журналистът го попита дали е "демонизирал мигрантите" по време на кампанията за междинните избори, държавния глава отговори: "Не, аз искам те да дойдат в страната ни. Но те трябва да дойдат легално". "Те са на хиляди мили от нас. Това не е инвазия”, коментира Акоста.

"Честно казано мисля, че трябва да ме оставиш да ръководя страната. Ти ръководиш CNN и ако го правеше добре, рейтингът ти щеше да е по-висок”, заяви Тръмп.

Журналистът се опита да продължи разговора с държавния глава и то с въпрос относно разследването за руската намеса в американските президентски избори (бел. ред. - буквално преди пресконференцията си тръгна министърът на правосъдието Джеф Сешънс, който отказа да спре разследването), но той заяви: "остави микрофона" и тръгна да напуска пресконференцията.

Един от служителите на Белия дом се опита да вземе микрофона на Акоста, но той извика още един въпрос, след което Тръмп заяви: "CNN трябва да се срамува от това, че ти работиш за тях. Ти си груб, ужасен човек. Ти не трябва да работиш за CNN".

Aмериканският президент добави по адрес на Акоста, че "когато ти съобщаваш фалшиви новини, нещо, което CNN прави доста, ти си враг на хората".

В крайна сметка заради случилото се от Белия дом отнеха акредитацията на Акоста "до второ нареждане". Това беше потвърдено от говорителя на Белия дом Сара Сандърс. 

От телевизията подкрепиха репортера си с думите: "Продължаващите атаки на президента стигнаха твърде далеч. Те не само са опасни, но и са обезпокояващи".

Последва и реакция на Асоциацията, представляваща репортерите в Белия дом. Организацията обяви, че решението на президентската администрация да прекрати акредитацията на журналиста на CNN е извън границата и неприемливо. "Асоциацията на кореспондентите в Белия дом си противопоставя на решението на администрацията на Тръмп да използва акредитативните писма на Сикрет Сървис като инструмент за наказанието на репортер, с който те имат трудна връзка. Ние настояваме Белия дом веднага да се откаже от тези слаби и погрешни действия", казаха от групата.

 

 

 

Станете почитател на Класа