"Тръмп не може да продължи да управлява както досега"

Доналд Тръмп вече не може да разчита на мнозинство и в двете камари на Конгреса. Какво означава това за бъдещата му търговска и икономическа политика? Ще се промени ли нещо?

Интервю с американския икономист Денис Сноуър.

 

 

 

 

 

ДВ: В търговската си политика досега американският президент Доналд Тръмп залагаше на конфронтацията. Видяхме как с декрети той наложи наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа, както и на китайските стоки. Дали тази негова политика ще се промени след резултатите от междинните избори?

Денис Сноуър: Тръмп не може да продължи да действа така необезпокояван, както досега. Демократите ще могат да блокират действията му, понеже вече имат мнозинство в Камарата на представителите. Което обаче не означава, че САЩ ще загърбят протекционизма си. Защото по търговските въпроси до този момент демократите просто следваха републиканците. И от тази гледна точка не очаквам кой знае каква либерализация.

ДВ: Европейците, и най-вече германците, се опасяват, че Тръмп може да обложи с наказателни мита европейските автомобили. Дали това става по-малко вероятно при новото съотношение на силите в Конгреса?

Възможно е, но не и непременно. Тръмп е оповестявал какви ли не невероятни неща и действително е изпълнявал някои от тях. Затова смятам, че и към тази негова закана трябва да се отнесем сериозно. Демократите ще трябва да решат какъв курс да следват - по-скоро обърнат навътре или пък по-силно насочен към външната политика. В техните редици са налице и двете течения, а засега те не могат да се разберат. 

ДВ: Тръмп постави под силен натиск страни като Мексико и Канада, за да постигне предоговаряне на съществуващите търговски споразумения с тях. Може ли сега той да продължи да им извива ръцете?

При всички положения той ще може да запази сегашния си курс. Америка използва своята мощ, за да притиска до стената другите държави. И понеже тя е важен търговски партньор за много страни, това засега работи. Вярно, че това не приляга на една световна сила, която би трябвало да допринася за осигуряването на ред в световната икономика. Но както изглежда, Тръмп не се интересува особено от тази отговорност на САЩ. А в ситуацията, в която се намират демократите, те са склонни да се занимават по-скоро със самите себе си и с Америка, отколкото с външния свят.

ДВ: Депутатите в Камарата на представителите имат думата за бюджета на страната, т.е. могат да влияят на данъците и средствата за стимулиране на икономиката. В момента американската икономика отбелязва силен растеж. Очаквате ли тенденцията да се запази?

Най-вероятно това ще се промени. Демократите ще се противопоставят на сегашната практика за стимулиране на икономиката основно чрез намаляване на данъците за фирмите. Те са и против това облекченията за богатите американци да са по-големи от тези за бедните. А това означава, че те ще се спречкат помежду си, но не знаем какво ще произтече от всичко това. Ясно е едно: Тръмп няма да може да продължи да управлява както досега. Неговият модел не може да работи при новите условия. Инвеститорите, но също и потребителите виждат следното: американската икономика в момента отбелязва растеж и те трябва да се възползват от това. Но в дългосрочен план това развитие не е трайно: не е нормално държавата да продължи да задлъжнява в момент, в който икономиката се справя отлично. Това не може да продължава дълго и в този смисъл ще нарастват тревогите, както си пролича неотдавна при срива на пазара на акциите. Аз смятам, че Тръмп няма да може да продължи по същия начин, а това от своя страна ще подобри малко дългосрочните изгледи за американската икономика. Но като цяло несигурността ще си остане висока.

ДВ: Накратко - да очакваме ли сега Тръмп да стане малко по-умерен?

Убеден съм, че той нито ще промени тона си, нито политиката си. Просто ще възникват по-големи конфликти между републиканците и демократите, които ще започнат взаимно да се обвиняват, че нещата не вървят. Затова и светът не бива да очаква, че най-мощната икономика в света ще се погрижи за връщането на реда в световната икономика.

 

USA, Washington: Trump in der Natur (Getty Images/R. Sachs)

Станете почитател на Класа