Гладуващи деца в "непосредствен риск от смърт", след саудитските атаки срещу Ходейда

Атаките на коалицията, водена от Саудитска Арабия, срещу йеменския пристанищен град Ходейда, могат да имат катастрофални последици за цивилното население, особено за недохранените деца, нуждаещи се от спешно внимание, предупреждава Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ). Бомбардировките вече са прекъснали достъпа до болницата "Ал Таура", според изявление на организацията.

 

"Тежките сражения в Йемен до град Ходейда се развиват опасно близо до болницата Ал Таура, което излага на риск живота на 59 деца, включително 25 в интензивното отделение", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

 

В Ходейда и околностите му живеят около 40% от 400,000 деца в страната, които страдат от тежко недохранване, а най-тежко болните са в спешното отделение на Ал Таура. Децата, подложени на лечение в интензивното отделение на болницата, сега са изправени пред "непосредствения риск от смърт".

 

УНИЦЕФ също предупреди, че "броят на жертвите може да е катастрофален", ако пристанището на Ходейда, чрез което се доставят в Йемен до 80% от хуманитарните доставки, горива и търговски стоки, бъде унищожено, повредено или блокирано" от Саудитска Арабия или нейните съюзници. Организацията на ООН призова за прекратяване на военните действия и спазване на задълженията в съответствие с международното право.

 

Гладът, който заплашва Йемен, страна разкъсвана от война, е по-лош дори от предишните оценки, които вече са го описали като най-тежката хуманитарна криза в света. ООН изчислява, че 14 милиона души (повече от половината от населението на страната) са в условия на "глад" и зависят от хранителната помощ, за да оцелеят.

 

Конфликтът в Йемен избухна през 2014 г., и противопоставя въоръжените бунтовници-хути, с правителство на президента Мансур Хади, което е поддържано от Саудитска Арабия. От 2015 г. йеменското население е било постоянно бомбардирано от международната коалиция, водена от Рияд. Участието на тази коалиция в йеменския конфликт предизвика тежка критика от страна на международната общност.

Станете почитател на Класа