Китай оспорва идеята за Hyperloop на Мъск със собствени свръхзвукови влакове

Китайският автомобилен производител Geely обяви подписването на споразумение с държавната Корпорация за наука и космическа индустрия на Китай (CASIC) за съвместно разработване на мрежа от свръхзвукови влакове в Китай, съобщава Ройтерс.

 

С този проект, Пекин се стреми да изгради своя собствена мрежа от свръхзвуков транспорт на магнитна възглавница - технология, която елиминира триенето с повърхността - и вакуумни тръби, за да се намали съпротивлението на въздуха, като така влаковете да достигат скорост много по-висока от сегашните.

 

CASIC заяви, че се работи по система, която може да носи влакове с максимална скорост от 1000 километра в час и проучва други технологии, които биха могли да направят в бъдеще достигането на 4000 километра в час.

Според изявлението, Geely и CASIC "ще обединят своите ресурси", но текстът не дава подробности за инвестицията на всеки от партньорите или за конкретни срокове.

 

"Технологиите, развити чрез проекта на свръхзвукови влакове, ще помогнат на Geely Holding да напредне в областта на новите енергийни превозни средства, автомобилната безопасност и науката за нови материали", се казва в изявлението.

 

Китайският план има отглас от транспортната концепция Hyperloop, представена от Елон Мъск през 2013 г. Тази есен американската компания подписа споразумение с властите на китайския град Тунжен да се изгради свръхбърз влак в този град.

Станете почитател на Класа