Дутерте предлага награди и ваканции за убийството на "полицаите нинджи"

Президентът на Филипините, Родриго Дутерте, предлага парична награда, за убийството на така наречени "нинджи", висши държавни служители, заподозрени в участие в незаконен трафик на наркотици.

"Снощи убиха полковник от полицията. Нинджа." цитира веригата ABS-CBN думите на Дутерте, изречени на среща на върха за наркотиците, в град Малакананг. "Ще възнаградя всеки полицай, който убие началник, замесен с наркотици. Ще му дам награда и пътуване до Хонконг", каза той.

 

Полковник Сантяго Рапиз беше убит по време на престрелка в нападение срещу наркотрафиканти. Инцидентът се случи в град Диполог, на филипинския остров Минданао, в понеделник вечерта.

 

Рапиз вероятно се е противопоставил, когато полицейски агенти се опитали да го арестуват, съобщава "Филипините". Според докладите той е бил част от предполагаемата "върхушка на наркотиците", разкрита от Дутерте.

 

"Аз наистина ще те убия. Ето защо ти казвам: Не унищожавай моята страна, защото ще те убия. Не унищожавай нашите деца и млади дъщери, защото ще те убия ", беше казал президентът преди, намеквайки риторично за вече убития полковник.

 

Дутерте предложи също награда от 3 милиона филипински песо (около $ 56 577) за убийството на някой от тези " ченгета нинджа ", обвинени в препродажбата на наркотици, конфискувани при полицейски акции.

 

Освен това, в края на октомври президентът освободи всички висши митнически служители за неизпълнение на задължението да се предотврати сериозното влизане на наркотици в страната.

Станете почитател на Класа