ОПЕК+ готви нов обрат в политиката за добив на петрол

ОПЕК+ готви нов обрат в политиката за добив на петрол
  • Автор:  Елена Илиева investor.bg
  • Дата:  
    08.11.2018
  • Сподели:

Цената на петрола тръгна отново нагоре, след като стана ясно, че Организацията на страните производителки (ОПЕК) и нейните съюзници – известни заедно като ОПЕК+, планират преговори за ново свиване на добива от догодина. Решението е в отговор на поредното увеличение на петролните запаси и нарастващото производство на САЩ.

Минути след 15:30 ч. българско време фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,23% до цена от 73,02 долара за барел. От своя страна увеличението при американския лек суров петрол WTI е от един процент до 62,83 долара за барел.

Министри от страните в ОПЕК се събират в края на тази седмица в Абу Даби, където ще дискутират възможностите за политики на организацията през 2019 г., включително въвеждането на ново свиване на добива, посочват делегати, цитирани от Bloomberg. Това ще отбележи края на шест месеца увеличаване на доставките. Това също така е знак, че американските санкции срещу Иран няма да са достатъчни, за да предотвратят генерирането на излишък вследствие на увеличения добив в САЩ.

Притесненията, които тласнаха цената на „черното злато“ до четиригодишен връх миналия месец, започнаха да се изпаряват, след като се появиха спекулации, че САЩ ще смекчат удара на санкциите си срещу Иран, за да намалят цените на горивата у дома. ОПЕК също пое ангажимента да запълни евентуалния недостиг.

Срещата на групата се случва и на фона на нов пик в добива на шистов нефт от САЩ, който заплашва да доведе до излишък през 2019 г.

Ако ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, вземе решение за нови съкращения, то организацията ще трябва да се изправи пред поредна порция предизвикателства. Картелът ще трябва отново да спечели подкрепата на своя нов партньор и доскорошен противник Русия. Съществува също така опасност с действията си организацията да подразни един от основните съюзници на Рияд – САЩ.

 

1assssde

 

В същото време американското производство продължава да расте. Според прогнози на Вашингтон добивът на страната ще се увеличи с рекорден темп през тази година. Също така данни от миналата седмица показаха, че американските резерви бележат ръст. Миналата седмица те са достигнали обем от 7,83 млн. барела

На този фон въведените изключения от санкциите срещу иранския петролен сектор ще позволят на Ислямската република да продължи с износа за своите основни клиенти за още поне шест месеца.

Прочетена 269 пъти

Станете почитател на Класа