След изборите животът на Тръмп ще стане доста по-сложен

След изборите животът на Тръмп ще стане доста по-сложен
  • Автор:  Webcafe, по Политико
  • Дата:  
    08.11.2018
  • Сподели:

Демократическата партия си връща контрола върху Камарата на представителите и успя да направи пробив в няколко губернаторски места, държани досега от републиканците - Сенатът обаче остава под мнозинството на Републиканската партия.

Междинните избори бяха белязани от впечатляващо висока активност както в дните преди официалния изборен ден, така и по време на последните часове за гласуване.

Първоначалните резултати показват, че през следващите 2 години президентът Доналд Тръмп ще се принуди да се съобразява много по-сериозно с опозицията по някои от най-поляризиращите си консервативни и антиимигрантски политики, които обещаваше да наложи по време на предизборната си кампания.

Резултатът дава възможност и на демократите да ускорят разширяването на електоралната си преди предстоящите президентски избори през 2020 г. Демократическата партия обаче показа, че все още има лимити, отвъд които не успява да прескочи - което може да повтори неуспеха на последната им кампания.

В Индиана републиканският кандидат Майк Браун отне мястото на представителя на демократите Джо Донъли. Марша Блекбърн (РП) победи демократа Фил Бредесън, който се опитваше да спечели нов мандат като губернатор на Тенеси. В Тексас действащият републикански сенатор Тед Круз успя да спечели битката срещу Бето О'Рурк - оспорван двубой, който се превърна в център на вниманието на национално ниво.

Въпреки тези разочарования в Сената, демократите регистрираха сериозно предимство в разпределението на мандатите в долната камара още преди края на изборния ден по Западното крайбрежие, където по традиция партията има силни позиции. Броенето все още продължава, но засега демократите водят с 213 срещу 197 гласа в Камарата на представителите. За да получат мнозинство, ще трябва да достигнат до 218 (+1) позиции (данните са към 9:30 ч. българско време, б.р.).

 

доналд тръмп

 

През следващите 2 години президентът Доналд Тръмп ще се принуди да се съобразява много по-сериозно с опозицията по някои от най-поляризиращите си консервативни и антиимигрантски политики, които обещаваше да наложи по време на предизборната си кампания

 

Това не е първият случай, в който партията на действащия президент губи контрола си върху Камарата. Подобен резултат беше регистриран и на междинните избори през 2010 г., когато демократите се оказаха в малцинство две години след триумфа на Барак Обама.

Поведението на гласоподавателите на 6 ноември обаче показва тенденции, които могат да променят политическата сцена малко преди началото на предизборната кампания за 2020 г. Изборите показват, че републиканците губят подкрепата си в предградията на големите градове в щати като Флорида, Колорадо и Вирджиния.

Успехът на демократите в Камарата на представителите беше предизвестена новина, но резултатите на кандидатите им за сенатори разочароваха надеждите на опозицията да си върне контрола върху целия Конгрес.

Говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс коментира: "Ако някой е очаквал "синя вълна" тази нощ, няма да я получи. Може да има леко вълнение, но определено не смятам, че това може да се нарече вълна от победи за демократите".

Това, което би изненадало неприятно републиканците, са прогнозите за успех на опозицията в най-малко два от шестте щата, които Доналд Тръмп успя да обърне в своя подкрепа на вота през 2016 г. Ако Републиканската партия изпусне контрол върху част от избирателните окръзи в Средния Запад или в Югоизточните щати, това ще послужи като белег за слабостта й извън най-верните й консервативни региони и загуба на позиции в традиционно про-републиканските богати предградия. Натискът на опозицията вече принуди няколко конгресмени от Републиканската партия да предпочетат да не се кандидатират повторно, вместо да претърпят загуба срещу демократите.

Евентуален неуспех на опозицията да обърне колебаещите се избиратели на Тръмп би потвърдил сериозния проблем на демократите с това, че посланията им трудно достигат до избиратели извън големите градски центрове в САЩ.

Ако демократите си върнат Камарата на представителите, Тръмп ще загуби управляващото мнозинство, с което се ползваше през първите две години на президентския си мандат. Промяната, по всяка вероятност, ще се изрази в по-чести ситуации на блокиране на важни законопроекти и ожесточаване на двупартийната битка. Демократите вероятно ще ускорят разследванията срещу връзките на Тръмп с Русия, и ще трябва да решат как да отговорят на призивите на либерални активисти за начало на процедура по импийчмънт на президента.

Това, което спира Демократическата партия от подобен ход, е притеснението, че може да отблъснат много умерени или колебаещи се избиратели, които имат общи възгледи с Тръмп по отношение на проблеми като цените на лекарствата или реформата в наказателното правораздаване.

Самият Тръмп не изключва възможността да се "разбере" с демократите, дори те да спечелят Камарата на представителите.

Кампанията за президентския вот през 2020 г. ще зависи много от отношенията между Тръмп и Конгреса. Много от високопоставените фигури в Демократическата партия изчакваха да видят резултата от междинните избори, за да преценят дали си струва да се кандидатират за президентската номинация.

Мнозина от най-често спряганите потенциални съперници на Доналд Тръмп участваха много активно в кампанията на Демократите за междинните избори - включително бившият вицепрезидент Джо Байдън, независимият сенатор Бърни Сандърс, демократите от Сената Кори Букър, Камала Харис и Елизабет Уорън. Екипите им осигуряваха не само финансови ресурси, но и човешка сила за предизборните щабове на кандидатите на Демократическата партия в опит да изработят по-солидна победа.

Въпреки това републиканците не само ще запазят контрола си върху Сената, но и вероятно ще добавят още мандати към тези, които държаха до момента.

Междинните избори бяха разглеждани като своеобразен вот на доверие за Тръмп, но в същото време на карта беше поставена и бъдещата идентичност на Демократическата партия.

Ако ляво-либерални кандидати като Андрю Гилъм и Стейси Ейбрамс спечелят губернаторски места във Флорида и Джорджия, където Тръмп триумфира през 2016, то изборите ще дадат нова сила на т.нар. "прогресивно" крило в Демократическата партия. Този завой наляво явно няма да се случи безболезнено - някои от демократите дори заложиха на агитация срещу идеите на "радикалната левица" за здравеопазването и имиграцията, за да спечелят подкрепа в щатите от Средния Запад.

Изборите бяха разчетени като исторически важно събитие от много избиратели - още при предварителното регистриране на гласове в щати като Тексас, Невада и Аризона беше надмината избирателната активност от предходния вот през 2014 г. Опцията за предварително гласуване беше използвана от общо 36 милиона души в национален мащаб.

Разбира се, президентът Доналд Тръмп си приписа заслуга за връщането на интереса на американците към изборния процес, който по думите му "преди беше скучен, но сега е най-голямата сензация".

Тръмп участваше много активно в мероприятията на републиканците от Сената в последните дни на предизборната кампания. Докато те се опитваха да фокусират посланията си върху по-умерената и позитивна икономическа политика, то Тръмп използва случая да разпали антиимигрантските настроения на базовия електорат - въпреки призивите на някои републиканци за смяна на курса, той обяви, че "понякога не е чак толкова вълнуващо да говорим за икономиката". Точно в деня на изборите, NBC, Fox и Facebook спряха рекламен клип, подкрепен от Тръмп, който сравняваше имигрантите с престъпници.

Резултатът се видя в предварителните данни за поведението на избирателите - мнозинството от тях посочват, че са оптимисти за състоянието на икономиката, но не смятат този въпрос за проблем от първостепенно значение. Най-често срещаният сантимент: "Държавата върви в грешна посока".

Прочетена 247 пъти

Станете почитател на Класа