Московиси заплаши Италия

Московиси заплаши Италия
  • Автор:  Елена Илиева investor.bg
  • Дата:  
    07.11.2018
  • Сподели:

Европейският съюз може да наложи санкции на Италия, ако не бъде постигнато споразумение за бюджета на страната за догодина. Това заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец Европейската комисия отхвърли италианския проектобюджет с довода, че представлява нарушение на европейските фискални норми и е възможно още да увеличи държавния дълг на страната.

 

Московиси заплаши Италия със санкции, ако няма сделка за бюджета

 

„Искам диалог, но санкции в крайна сметка могат да бъдат приложени, ако не постигнем споразумение“, каза Московиси в рамките на срещата на европейските финансови министри.

 

По думите му все не е взето конкретно решение, тъй като Рим все още разполага с една седмица, за да въведе промени във фискалните си планове, преди да изтече крайният срок на 13 ноември.

Това обаче е най-ясният сигнал досега, че страната ще трябва да се изправи пред последици, ако не спазва европейските правила.

„На 13 ноември очакваме силен, точен отговор от италианското правителство“, заяви Московиси.

В понеделник италианският финансов министър Джовани Триа е заявил пред финансовите министри от еврозоната, че работи за постигането на компромис с Брюксел, но все още е прекалено рано да се говори за промяна на бюджета. Триа също така настоя, че по-големият дефицит за следващата година няма да увеличи големия държавен дълг на страната, който в момента е над 130% от брутния вътрешен продукт.

Според представители на ЕС, ако няма промяна в бюджета, то Европейската комисия по всяка вероятност ще отговори на срещата си на 21 ноември с издаването на критичен доклад за дълга на Италия – първа стъпка преди началото на дисциплинарна процедура срещу страната.

В същото време европейските финансови министри публикуваха общо изявление, в което посочват, че са съгласни със становището на ЕК

Очакваме Италия и Комисията да водят открит и конструктивен диалог, а Италия да си сътрудничи тясно с Комисията при подготовката на преразгледан бюджетен план, се посочва в изявлението, цитирано от БТА.

Италианският проектобюджет се превърна в голям политически проблем за ЕС, тъй като прекалено силният натиск върху Италия може да доведе до обратен ефект, като бъде разпалена още повече евроскептичната реторика, а разногласията между Рим и Брюксел да се задълбочат.

Докато Московиси и няколко други финансови министри се придържаха към по-предпазливия тон преди и след срещата, словашкият финансов министър Петер Кажимир бе по-остър, като предупреди, че подходът на Рим може да подкопае фундаментални реформи в еврозоната.

Искам диалог, но санкции в крайна сметка могат да бъдат приложени, ако не постигнем споразумение“, каза Московиси в рамките на срещата на европейските финансови министри. Поведението на Италия излага на риск плановете ни, написа той в Twitter.

Станете почитател на Класа