Тази страна е истинско бижу

Тази страна в северната част на Европа определено има какво да предложи - и то не само в сезона на полярните сияния. Финландците имат необикновен език, интересни традиции и прекрасна природа.

Страната им е истинско бижу.

 

 

 

При ясно време нощното небе е озарено от полярното сияние. Този природен феномен е наистина впечатляващ. В Лапландия, в северната част на страната, сиянието може да се наблюдава през около 200 нощи в годината. Полярните сияния се пораждат при взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър със земната атмосфера.

 

Северното сияние

 

  • При ясно време нощното небе е озарено от полярното сияние. Този природен феномен е наистина впечатляващ. В Лапландия, в северната част на страната, сиянието може да се наблюдава през около 200 нощи в годината. Полярните сияния се пораждат при взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър със земната атмосфера.

 

Във финландската столица обичат да празнуват - най-вече на 6 декември, когато се отбелязва Денят на независимостта. До 1917 година Финландия е автономно княжество в състава на Руската империя. Хелзинки заслужава да бъде посетен и заради невероятно красивата архитектура, както и заради многобройните ресторанти и барове.

Хелзинки

  • Във финландската столица обичат да празнуват - най-вече на 6 декември, когато се отбелязва Денят на независимостта. До 1917 година Финландия е автономно княжество в състава на Руската империя. Хелзинки заслужава да бъде посетен и заради невероятно красивата архитектура, както и заради многобройните ресторанти и барове.

 

Тя е неразделна част от делника: от векове насам финландците имат обичая да разпускат в сауната. Особено през мразовитите зимни месеци тя влияе много положително на имунната система. Сауни има в цяла Финландия - дори в сградата на парламента в столицата Хелзинки.

Сауната

  • Тя е неразделна част от делника: от векове насам финландците имат обичая да разпускат в сауната. Особено през мразовитите зимни месеци тя влияе много положително на имунната система. Сауни има в цяла Финландия - дори в сградата на парламента в столицата Хелзинки.

 

Югозападното крайбрежие на Финландия е осеяно с десетки хиляди скалисти островчета, образуващи уникалния архипелаг Кваркен, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното природно наследство. Типични за региона са червените дървени къщички с бели прозорчета.

Уникалният архипелаг "Кваркен"

  • Югозападното крайбрежие на Финландия е осеяно с десетки хиляди скалисти островчета, образуващи уникалния архипелаг "Кваркен", който е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното природно наследство. Типични за региона са червените дървени къщички с бели прозорчета.

 

Легендарни дизайнери като Алвар Аалто превърнаха финландския дизайн в световна величина. В Хелзинкския квартал на дизайна има безброй магазинчета, в които млади и креативни дизайнери предлагат своите оригинални продукти. А в Музея на дизайна могат да се разгледат световноизвестни представители на финландския дизайн - от вази и прибори до мебели.

Оригинален дизайн

  • Легендарни дизайнери като Алвар Аалто превърнаха финландския дизайн в световна величина. В Хелзинкския квартал на дизайна има безброй магазинчета, в които млади и креативни дизайнери предлагат своите оригинални продукти. А в Музея на дизайна могат да се разгледат световноизвестни "представители" на финландския дизайн - от вази и прибори до мебели.

 

Горите на Финландия са обитавани от около 100 хиляди лосове. И въпреки това е истинска рядкост да срещнеш това плахо животно по време на разходка из гората. Който иска да го наблюдава на воля, трябва да посети някой от многобройните паркове или зоологически градини, в които живеят лосове.

Лосовете

  • Горите на Финландия са обитавани от около 100 хиляди лосове. И въпреки това е истинска рядкост да срещнеш това плахо животно по време на разходка из гората. Който иска да го наблюдава на воля, трябва да посети някой от многобройните паркове или зоологически градини, в които живеят лосове.

 

В чест на 100-годишнината от независимостта от Русия, през 2017 във Финландия бе открит 40-ият национален природен парк. В тези паркове живеят диви животни като мечки, вълци, рисове и орли. Срещат се и редки видове сладководни тюлени.

Природните паркове

  • В чест на 100-годишнината от независимостта от Русия, през 2017 във Финландия бе открит 40-ият национален природен парк. В тези паркове живеят диви животни като мечки, вълци, рисове и орли. Срещат се и редки видове сладководни тюлени.

 

Финландия може да се похвали с дълги традиции в производството на водка от ечемик. В по-ново време се произвеждат и сортове с аромат на боровинки, малини или къпини. Във Финландия високопроцентовият алкохол е много скъп. Продава се само в държавните монополни магазини на име Алко.

 

 

Водката

  • Финландия може да се похвали с дълги традиции в производството на водка от ечемик. В по-ново време се произвеждат и сортове с аромат на боровинки, малини или къпини. Във Финландия високопроцентовият алкохол е много скъп. Продава се само в държавните монополни магазини на име "Алко".

 

Финландия е страната на красивите снежни пейзажи. Затова тя привлича всички, които обичат зимните развлечения - например разходките с шейни, теглени от кучешки впрягове. Много от развъдниците на хъскита в Лапландия са се специализирали в организирането на туристически турове с шейни из дивата природа на Финландия.

Бяла красота

  • Финландия е страната на красивите снежни пейзажи. Затова тя привлича всички, които обичат зимните развлечения - например разходките с шейни, теглени от кучешки впрягове. Много от развъдниците на хъскита в Лапландия са се специализирали в организирането на туристически турове с шейни из дивата природа на Финландия.

 

Почти всички финландци обичат черните лакрицови бонбони, съдържащи екстракт от корена на билката женско биле. На популярност се радват както класическите варианти на този типично финландски специалитет, така и някои модерни творения - например с шоколад.

 

 

Един типично финландски специалитет

  • Почти всички финландци обичат черните лакрицови бонбони, съдържащи екстракт от корена на билката женско биле. На популярност се радват както класическите варианти на този типично финландски специалитет, така и някои модерни творения - например с шоколад.

 

Станете почитател на Класа