Тръмп: "Федералният резерв полудя"

Президентът Доналд Тръмп критикува Федералния резерв на САЩ (FED) за продължителното увеличение на лихвените проценти, часове след като Уолстрийт преживя най-лошия си ден от осем месеца.

 

"Федералният резерв прави грешка", заяви президентът пред репортери, пристигайки в Пенсилвания за митинг на предизборната кампания. "Мисля, че Фед полудя", каза той, според Блумбърг.

 

Тръмп обаче посочи спада в борсовите показатели - включително и загубата на повече от 800 точки на Дау Джоунс - като "нещо добро", въпреки че често коментира покачването на цените на акциите като препотвърждаване на неговите икономически политики.

 

"Това всъщност е корекция, която сме чакали дълго време. Но наистина не съм съгласен с това, което прави Федералният резерв", каза Тръмп, който предишния ден вече беше критикувал Федералния резерв за ускоряване на лихвените проценти въпреки факта, че инфлацията е минимална.

 

"Аз просто не мисля, че е необходимо толкова бързо движение", каза президентът, след като бе съобщено, че доходността на 10-годишните американски държавни облигации е достигнала най-високата си точка за повече от седем години.

 

Според доклада, Фед планира да разшири американската икономическа експанзия чрез управлявано увеличение на лихвени проценти, които биха могли да доведат до глобален дефицит на ликвидност и възнамерява да го направи дори и с малко признаци на инфлация, отчасти поради очаквано повишение на заплатите и цените, поради сегашната ниска безработица в страната.

 

От своя страна Тръмп публично осъди паричната политика на централната банка. По-голямата част от предишните американски администрации, напротив, се въздържаха от коментар върху тези политики, като знак за уважение към независимостта на тази институция.

Станете почитател на Класа