Западът разгърна целенасочена подготовка за сблъсък с Русия

Във Великобритания е модерно в медиите да започват големите инициативи, които се планират от властите като големи проекти. Затова, когато на 7 октомври таблоидът The Sunday Times съобщи, позовавайки се на „надеждни източници“, че Великобритания ще задейства своите кибервойски, „ако Кремъл поиска да изпита привързаността на НАТО към принципа за колективната отбрана, завземайки малките острови като Естония“, това не бе прието като поредния кьорфишек.

Разговорите за засилването на атакуващата част на британските кибервойски в последните месеци са широко разпространени. И британците не са сами.

Първият сигнал бе даден от съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън през август: „Отговорът на чуждестранните кибератаки и опити за намеса в американските избори чрез проникване в американските компютърни системи трябва да бъде симетричен“. Тоест Болтън поиска симетричен отговор срещу непотвърдената и недоказана намеса на „чуждите сили“ (чети Русия).

На Британските острови щафетата бяха поети на 4 октомври, още преди публикацията в The Sunday Times: министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт съобщи, че „руското военно разузнаване нееднократно е устройвало безсистемни и безразсъдни кибератаки на политическите институции, компании, медии и спортни организации по цял свят“. Великобритания заедно със съюзниците има намерение „да отговори на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност“. След това експертите от британския национален център по киберсигурност „констатираха“, че Главното разузнавателно управление (ГРУ) на министерството на отбраната на Русия „почти сигурно“ има роля в дейността на хакерските групировки APT 28, Sofacy, Sednit, Sandworm, "Киберхалифат", "Киберберкут" и редица други, в резултат на чиито действия „са пострадали гражданите на голяма количество страни, включително на Русия“, а щетите върху националните икономики е милиони лири. Британското външно министерство потвърди, че Великобритания притежава „настъпателен киберпотенциал“, но има намерение да го задейства „в строго съответствие с международното право“. Трябва да се помни, че „почти сигурно“ в съответствие с международното право.

В края на септември телевизионен канал Sky News, позовавайки се на източници в правителството, съобщи за четирикратно увеличаване на броя на сътрудниците в атакуващото подразделение на кибервойските на Великобритания – от 500 до 2000 души „за сдържане на държавите, които искат да ни нанесат вреда“. Мотивирането на това решение изглежда така: „Великобритания няма достатъчно ресурси за отразяване на агресията на Кремъл, освен балистичните ядрени ракети „Трайдент“. Затова от министерството на отбраната решиха да заложат на кибервойската и да я развие до такава степен, че да „може да спре тока в Кремъл“.

В тези изказвания се съдържа същността на настоящия международно-политически момент.

Остава само да се удивим колко широко британските власти и обслужващите ги медии споделят плановете да преминат към настъпателни кибероперации. Нали данъкоплатците ще позволят издръжката на такава скъпа армия от специалисти само в един случай – ако опасността тропа на вратата. Ако коварните руски хакери са запълнили компютърните системи на свободния свят, а призракът на ГРУ броди из Европа, пръскайки със спрей отровни химически вещества.

Затова и Ми-6 постоянно дуднат и са направили клоуните от „Белингкен“ свои основни изпълнители. Сега тази кантора превърна „офицера от ГРУ“ Петров във „военния лекар Мишкин“. „Сензациите“ тресат европейските медии вече не първи месец и края на това не се вижда.

За да се усили информационния ефект, намериха нова тема: оказва се, че Владимир Путин се стреми „да превърне Либия в нова Сирия“, за да разгърне от там атаката срещу Запада. Вестник The Sun твърди, че в Либия вече се намират десетки руски разузнавачи, командоси и бойци от частни военни компании, пристигнали там по покана на командващия Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар. Скоро, твърди таблоида, ще започнат доставките на тежка техника и на ЗРК. „Ако Москва поеме контрол над бреговата линия на страната, това може да предизвика нова вълна мигранти, пресичащи Средиземно море“, The Sun цитира високопоставен представител на британското правителство. И допълва, че правителството на Великобритания е много притеснено от положението в Либия, предполагайки, че Путин има намерение да постави Либия под контрола си със същите методи като Сирия.

Без да посочи източници на информация, The Sun пише че в Либия, вероятно (?) вече са разположени ракети „Калибър“ и системи С-300. Видите ли, руският лидер „вижда неконтролирано пространство и го използва за максимален натиск срещу Запада“, пише в публикацията.

А Прибалтика, според англичаните, изобщо е на прага на нападението от страна на Русия, какво да говорим за Украйна.

Информационното пространство, формирано от Западните медии е изкривен Огледален свят, който живее свой живот. Поглеждайки в него, вече не разбираш какво да очакваш утре. Това е като раково заболяване – метастазите се разпространяват, но трудно можеш да разбереш откъде ще изпълзят. Но общата тенденция е очевидна: води се целенасочена подготовка за сблъсък с Русия и кибервойската ще играе в този сблъсък една от основните роли.

При наличните арсенали на оръжие за масово поразяване и развитите междуконтинентални средства за доставката му, изключващи голяма ядрена война, централизираните кибератаки (за да може, докато Русия се обвинява в агресия от Естония до Либия „да се изключи тока в Кремъл“) могат да станат основна насока на подривната дейност на Запада. За която трябва да се готвим.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа