Открадна от Дания 2 милиарда долара и си живее тихо в Дубай

В продължение на три години от 2012 г., един от отделите на данъчната служба на Дания, е допуснал изтичането на повече от 2000 милиона долара в САЩ, чрез схема, считана от датските власти като най-голямата измама във финансовата историята на страната.

Властите обвиняват лондонския финансист Санджай Шах, който в момента живее в Дубай (ОАЕ) и отрича всякаква отговорност, че се е възползвал от законодателни недостатъци на скандинавската страна.

 

Дания станала жертва на съмнителна финансова маневра, която се намира в пресечната точка на данъчната система и капиталовите пазари, чрез извършване на сложни операции, известни като търговия "cum/ex".

 

Този вид търговия се концентрира върху една от най-уязвимите части на всяка финансова система: исканията за възстановяване на данъци върху дивидентите. Съгласно датското законодателство, правителството автоматично възстановява данъци върху дивидентите, изплащани от дружествата на своите акционери. Ако акционерите живеят в САЩ, те имат право да възстановят частично или изцяло тези данъци.

 

Един малък отдел на данъчната агенция, управляван от един човек, е одобрил за периода между 2012 и 2015 хиляди такива искания, най-вече представени от самостоятелно управлявани пенсионни планове в САЩ, един вид пенсионна сметка на физически лица.

 

Но експертите и адвокатите, които са запознати със схемата, гарантират, че тези лица са прикритие за търговията cum/ex. Операциите изглеждат като че пенсионните планове са закупили акции на датски компании и са платили данъци върху дивидентите. Но нищо от това не е вярно.

 

Съгласно датско-американско споразумение, може да се поиска възстановяване на 27% от данъка върху този вид инвестиции. Датските власти приемат, че Шах, като ръководител на този заговор, се е възползвал от тази законова непълнота. С помощта на персонала на компанията си, Соло Капитал, той намерил необходимите американци, които открили множество пенсионни сметки, помогнал им с документацията и спечелил огромни суми. Средствата били незабавно прехвърляни към други сметки, като не се знае колко реално е платено на титулярите.

 

В резултат на това данъчната служба на Дания спря възстановяване на данъци за чужденците, тъй като британските власти успяха да затворят само Соло Капитал по сигнал през юли 2016 г..


В Дания Шах е обявен за "национален злодей". Финансистът си живее в Дубай, където притежава собствена яхта на стойност 1,3 милиона долара и имот от

Станете почитател на Класа