Актуализация на Google съживява надеждите на един ентусиаст да намери MH370

Миналата седмица Google Maps обнови своите сателитни снимки на района на Камбоджа, където Иън Уилсън, британски технологичен експерт, смята да намери останките на полет Малайзия Еърлайнс MH370, изчезнал на 8 март 2014 г. с 239 души на борда. Според Уилсън останките на самолета са в камбоджанската джунгла на голяма надморска височина.

 

Намерението на британеца бе критикувано от няколко експерти, които предлагат различни причини за да опровергаят теорията на Уилсън. Джан Баоксин, китайски авиационен специалист, каза, че свалянето на самолет в района, посочен от Уилсън, щеше да бъде открито от камбоджанската или тайландската армия. Освен това той посочва, че след четири години в джунглата, останките на устройството "трябва да бъдат частично покрити" с растителност, докато в изображенията на Google Maps формата на самолета е ясно различима.

 

Последното съображение засилва мнението на критиците на Уилсън, които считат, че британецът е открил само един самолет, прелитащ над зоната точно по времето, когато областта е била снимана от сателит.

 

Последното актуализиране на Google Maps обаче изглежда отхвърля тази хипотеза. Обяснението е, че когато Уилсън направил своето откритие, датата на авторските права на изображенията съответства на март 2017 г., но миналата седмица, когато бе актуализирано, приложението промени датата на снимките на декември 2015 г.

 

Уилсън смята, че това би означавало, че самолетът в джунглата е сниман от сателити повече от един път на същото място, което показва, че това са останките на полет MH370, а не самолет, прелитащ над района.

 

Въпреки критиките, Уилсън и брат му се готвят да извършат мисия на земята, за да стигнат на мястото на предполагаемият инцидент, защото той продължава да бъде убеден, че е открил точно самолета, изчезнал мистериозно през 2014 година.

Станете почитател на Класа