"Катастрофален колапс" на Етна може да предизвика опустошително цунами в Европа

Югоизточният фланг на Етна, на италианския остров Сицилия, се плъзга към Йонийско море с няколко сантиметра годишно, ход, който преди това се бе приписвал на нарастване на магмата във вътрешността на вулкана.

 

В контекста на ново изследване, екип от учени, ръководен от Морелия Урлауб от Центъра Хелмхолц за океански изследвания в Кил (Германия), са събрани измервания на датчици за налягане, способни да открият дори и най-малкото движение под водата. Тези данни позволиха да се докаже, че това, което причинява потъването на вулкана в морето, е гравитацията. Вярно е, че натискът от магма от вътрешността на вулкана също играе роля при потъването на Етна в морето, но цялостният й ефект е значително по-малък.

 

"Не можем да изключим възможността движението на фланга да се развие в катастрофален колапс. Ако това се случи, той би могъл да причини опустошителни вълни, които биха застрашили съседните региони. "Катастрофалните сривове на вулкани представляват най-голямата заплаха, тъй като внезапното движение на големи количества материал във водата може да предизвика цунами с екстремни ефекти", предупреждават експертите.

 

Също така, Урлауб уверява, че опасност съществува, но е невъзможно да се узнае кога ще се случи. "Ние извършваме мониторинг на Етна от около 30 години, но 30 години не са нищо в сравнение с възрастта на Етна, който е на 500,000 години. Това може да се случи след 10, 100 или 100,000 години и единственото нещо, което може да се направи, е да се осъзнае тази опасност и да се следи нестабилният фланг".

Станете почитател на Класа