Цяло поколение американски оръжия е уязвимо за хакерите

Новите оръжейни системи, разработени от Пентагона, лесно могат да бъдат засегнати от хакерите на противници на Вашингтон, според доклад на генералния инспекторат на САЩ (GAO).

Докладът от 50 страници се основава на преглед на разследвания, публикувани в продължение на почти 30 години, както и интервюта с персонала на Министерството на отбраната, Националната агенция за сигурност (NSA) и тестови образци на въоръжение, с цел да се определи количествено киберсигурността на системите във всички военни отрасли.

Според документа, лицата, отговорни за проверките за сигурност са успявали "лесно" да завладеят реални системи, въпреки че са използвали " относително прости инструменти и техники", включващи експлоатацията на "основни проблеми" като лошо управление на пароли и липса на криптиране. Това им позволило да изтеглят, модифицират и изтриват данни, както и да манипулират терминалите на операторите "до голяма степен без да бъдат разкрити".

"Открихме, че от 2012 до 2017 г., оценители на Пентагона рутинно са откривали критични кибер уязвимости в почти всички оръжейни системи, които са в процес на развитие", се казва в доклада, като се отбелязва, че най-модерните комплекси са били многократно компрометирани, поради свързаност със стари оръжейни системи.

Според генералния директор, това показва, че Министерството на отбраната "вероятно има цяла генерация системи, проектирани и изградени, без да се отчита адекватно киберсигурността". Докладът също така отбелязва, че Пентагонът "не познава пълния обхват" на уязвимостта на своите системи, защото "тестовете са били ограничени по обхват и сложност".

Станете почитател на Класа