Боливия приканва Чили да "рестартират диалога" за излаза на море

Президентът на Боливия Ево Моралес, е отправи покана към Чили за продължаване на "добросъседския" диалог, дни след като Международният съд (МС) се произнесе в полза на Сантяго по делото, заведено от Ла Пас за да претендира за излаз към морето.

"За спазването на съдебното решение, каним правителството на Чили, да рестартираме диалога за решаване на въпросите, отнасящи се до местоположението на Боливия", каза президентът, като подчерта, че страната му уважава решението, взето в Хага (Холандия).

В решението се казва изрично, че "то не е пречка" да продължи обменът по този въпрос, повтаря Моралес. От своя страна, чилийският външен министър Роберто Ампуеро, предложи на съседната страна "да гледа напред и да изследва въпросите, които обединяват двете страни, за да започне нов етап в двустранните отношения."

Преди иска на Моралес в Хага, двете страни, които нямат дипломатически отношения от 1978 г., бяха преустановили през 2010 г. преговорите, които включват морския въпрос. Сега Сантяго и Ла Пас очакват МС да разреши друг казус, свързан със сладководния канал на границата.

Станете почитател на Класа