Професорът, който иска да свали Меркел

Меркел я очакват неприятни времена. Един професор по международно право от Бон смята, че промяната в ХДС е наложителна и е решил да оспори лидерското място на Меркел в партията.

Кой е Матиас Хердеген?

 

 

 

 

 

Той е решил да хвърли ръкавица на Ангела Меркел - бонският професор по право и християндемократ Матиас Хердеген ще се кандидатира за лидерското място в партията. Това се очаква да стане на предстоящия в началото на декември конгрес на ХДС в Хамбург. Пред ДВ юристът от университета "Фридрих Вилхелм" в Бон аргументира решението си с това, че "нужното идейно и програмно обновление на партията, което искат много от нейните членове и избиратели, е възможно, само ако бъде сменен и нейният лидер".

 

Проф. Матиас Хердеген

 

Хердеген е един от тримата опоненти на канцлерката, които оспорват лидерския ѝ пост, с което смятат да сложат край на ерата Меркел. Другите двама кандидати са 61-годишният предприемач Андреас Ритценхоф и 26-годишният студент по право от Берлин Ян-Филип Кнооп. И тримата определят политиката на Меркел като политика на застоя, която парализирала страната и карала хората да изпитват недоверие към работата на германското правителство. От тримата претенденти за шефския пост именно Хердеген има най-големи шансове да отнеме делегатски гласове от Меркел.

Вярно е, че реномираният професор-юрист не заема в момента никакъв партиен пост, но пък от дълги години участва в политическия живот на страната. Той е бил член на Парламентарна комисия за мисиите на Бундесвера зад граница, и е представлявал германското правителство пред Конституционния съд в Карлсруе във връзка с мисия на Бундесвера в Либия.

Битка за идейно обновление

 

Юристът от Бон смята, че е време партията да поеме по нов идеен път. "Искам да предложа услугите си, за да не допуснем впечатлението, че партията няма какво да каже в програмно отношение, или че ѝ липсва вътрешен компас за развитие", казва 61-годишният юрист. Той се надява на конгреса в Хамбург да се получи открита битка, макар че Меркел ще влезе в нея с огромното предимство, което ѝ дават заеманите от нея постове. Своята сила Хердеген вижда в слабостта на Меркел.

Вече 18 години Ангела Меркел е начело на ХДС, но лидерството ѝ вече не е така безспорно. Рейтингът ѝ пострада силно заради бежанската ѝ политика, вътре в партията се надигат недоволни гласове. Традиционни избиратели на ХДС бяха прогонени, някои от които започнаха да гласуват за дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". Все по-настойчиво се отправят призиви за промяна. А след като в края на септември дългогодишният ѝ довереник Фолкер Каудер изненадващо загуби поста си на шеф на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, това беше изтълкувано като знак, че Меркел е загубила верния си политически усет да напипва важните въпроси, вълнуващи партията, и че вече изпитва умора от управлението.

Но Меркел демонстрира оптимизъм - на среща с младежи-консерватори преди няколко дни тя обяви, че на конгреса в Хамбург смята още веднъж да се кандидатира за лидерския пост. Това пък даде повод за множество спекулации и накара критиците ѝ още по-силно да заговорят за нуждата от обновление на ХДС.

За обтегнатото положение вътре в партията свидетелстват и думите на Норберт Рьотген, който дълго време беше сред най-приближените хора на Меркел. В интервю за списание "Шпигел" бившият министър на екологията и настоящ

председател на Комисията по външните работи в Бундестага говори за "системна умора на демокрацията". Той казва още, че ясно се усеща нуждата от някаква политическа промяна, която обаче така и не настъпва.

Още по-тежка диагноза поставя Матиас Хердеген: той говори за "разделение в обществото", което спешно трябва да се преодолее. В тази връзка юристът остро критикува бежанската политика на отворените врати, която не правела разлика между кандидати за убежище и хора, които желаят да живеят в чужбина. Той предупреждава, че заради хаотичното пускане на много хора в Германия е достигнат пределът на възможностите ѝ. В тази връзка професорът вижда потенциал за по-разумна и добре претеглена миграционна политика и законодателство.

 

Какво може Хердеген?

 

Тезите и идеите на Хердеген вероятно са лъч на надежда за много от членовете на ХДС. Въпреки това е малко вероятно Меркел да загуби лидерския си пост в партията, независимо от сегашната си слабост. Повече яснота ще има след местните избори в Бавария на 14 октомври и след тези в Хесен две седмици по-късно. Последните социологически проучвания потвърждават, че консерваторите губят подкрепа.

Дори и да бъде преизбрана начело на партията, за Меркел ще настъпят трудни времена. Хердеген може би няма да успее да свали Меркел от трона ѝ, но със сигурност ще се опита да му подсече краката.

Станете почитател на Класа