Защо Северна Корея трябва да помни какво стана с Украйна

Руският президент настоява за компромиси спрямо Пхенян в преговорите за денуклеаризиране на страната. "Разумно" било да се дадат гаранции за сигурността на Северна Корея.

Само че може ли да се вярвана руските гаранции?

 

 

 

 

 

 

Кремъл проявява голямо разбиране за грижите и затрудненията на диктаторите - и това се вижда не само в Сирия. Сега руският президент призовава към компромиси спрямо Северна Корея в преговорите за денуклеаризиране на страната. "Разумно" било да се дадат международни гаранции за сигурността на страната. Дали обаче тези гаранции ще убедят Северна Корея?

Едва ли, защото Ким Чен Ун и неговите генерали не са забравили, че вече веднъж една държава се отказа от ядрените си оръжия срещу международна гаранция за своята териториална цялост. И тази държава се казва Украйна.

Един от гарантите беше Русия. През 2014 година обаче тя окупира и анексира Крим, нарушавайки не само Будапещенския меморандум. Продължаващата война на Путин в Източна Украйна също не може да служи за доказателство, че Москва уважава териториалната цялост на съседната държава, камо ли пък да се застъпва за нея.

От случая с Украйна притежателите на ядрени оръжия могат да си извадят само една поука: в никакъв случай не се отказвай от ядрените си оръжия! Камо ли пък срещу московски гаранции!

Бертолд Колер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа