Повече от 3 600 деца сексуално насилвани от католическите свещеници в Германия

Доклад за предполагаемото сексуално насилие на деца в рамките на германската католическа църква, изтекъл в големите германски медии, показва, че 3,677 непълнолетни лица са били малтретирани от свещеници между 1946 г. и 2014 г. в страната.

 

Според списание "Шпигел", в документа се твърди, че един от шест от разкритите случаи е нарушение и че най-малко 1670 духовници са участвали в злоупотребите. Жертвите са най-вече момчета на 13 години или по-млади и много от свещениците са били прехвърлени в други енории. Само една трета от замесените са били обвинени от католическата църква и наложените им санкции били "минимални или пропуснати".

 

Изследването е направено от името на германската епископална конференция с участието на университетите в Гисен, Хайделберг и Манхайм и не трябва да се разкрива преди 25 септември, когато ще бъде представено официално.

 

Експертите смятат, че броят на жертвите вероятно е много по-висок, тъй като не им е бил разрешен достъп до оригиналните архиви на Църквата и е трябвало да дават въпросници на епархиите. В хода на разследването са разгледани около 38 000 лични архиви от 27 епархии в страната.

 

Според германските медии, цитирайки изчерпателно резюме на изтеклия доклад, има доказателства, че някои файлове са били "унищожени или манипулирани". То също така подчертава, че свещениците, участващи в злоупотребата с деца, са били премествани в конгрегации, които нямат информация за предишните обвинения срещу тях.

 

Епископ Щефан Акерман, шеф на комисията за разследване на злоупотребите в германската католическа църква, казва в изявление, че свещениците са "запознати с количествата на сексуално насилие", добавяйки, че броят на случаите "е тягостно срамен. "

 

Папа Франсиск съобщи, че ще се проведе среща с председателите на епископските конференции, които католическата църква има в целия свят, за да обсъдят превенцията на сексуалното насилие. Срещата ще се състои във Ватикана между следващите 21 и 24 февруари 2019 г.

Станете почитател на Класа