Ето го десният завой: SRF разказа за новата политическа тенденция в Европа

Засилването на десните сили в Швеция се превърна в пример за обща тенденция за цяла Европа, съобщава SRF. По сходен начин политическият пейзаж се промени в Италия, Унгария и Германия. При това основно десните политици печелят политически точки по темата за миграцията и бежанците, отбелязва швейцарският телевизионен канал.

На Швеция ѝ предстои промяна на курса, казваха преди изборите. И ето, че те преминаха. Вече е ясно, че десните националисти от партията „Шведски демократи“, които се бореха за гласове, призовавайки за закриване на достъпа до страната и за излизане от ЕС, не успяха да постигнат такива добри резултати, както се очакваше, но определено ги подобриха, събирайки почти 18%. Това потвърждава случващото се и в другите страни на Съюза.

Традиционните партийни системи губят своята популярност. Миграционната криза значително промени политическия ландшафт в Европа. Нека да разберем и да започнем със Швеция, където днес по улиците на Стокхолм се обсъжда само една тема.

ЖЕНА:Нуждаем се от нова политика, нова система и нови правила на играта.

МЪЖ: Всичко стана, както се очакваше. Резултатът е много неопределен и предизвиква объркване. И в следващите дни и седмици ни очаква неприятна ситуация.

Един ден е изминал от изборите в Швеция и все още не е ясно кой ще управлява скандинавската държава в бъдеще. Вестниците нарекоха резултатите от изборите „хаос“. Големите партии загубиха голям брой гласове. Десните националисти от партия „Шведски демократи“, напротив, са на печалба. Те заемат трето място по броя на гласовете, като печелят 18%. Това е най-добрият резултат в историята на партията. Председателят ѝ Джими Акесон очакваше дори повече, но все пак остана доволен от резултата.

ДЖИМИ АКЕСОН, председател на партията „Шведски демократи“: Станахме по-силни. И се приближаваме до старите, големи партийни блокове. Това, разбира се, ни дава голямо влияние върху назначаването на министър-председателя и какви ще бъдат бъдещите правителство и политика. 

Ето такива снимки от 2015 г. донесоха успех в крайната десница. На кадрите са видими мигранти, пристигнали в Европа със стотици хиляди. Това е така наречената европейска миграционна криза. В лексикона на крайнодесните партии мигрантите бързо станаха заплаха за европейците.

Включително и в Италия. През март тази година десният алианс получи най-голям брой места в парламента. Водещата сила стана дяснонационалистическата „Лига“. Лидерът на партията Матео Салвини стана министър на вътрешните работи на Италия. Коментар на кореспондента на SRF Филип Зан.

ФИЛИП ЗАН, кореспондент на SRF: Тук, в Италия, Матео Салвини ясно определи приоритетите. Първо, крайбрежието на Италия трябва да се защити от мигранти и бежанци. Все повече италианци харесват тази идея. Следователно те дават време на новото правителство в Рим да изпълни останалите предизборни обещания. Основен доход за социално слабите, по-ниски данъци, по-високи пенсии - всичко това ще почака.

Друг пример е Германия. Националните консерватори от „Алтернатива за Германия“ също се възползваха от страха от мигрантите. През есента АзГ влезе в германския Бундестаг и стана най-голямата опозиционна партия в него. Коментар на кореспондента на SRF Адриан Арнолд.

АДРИАН АРНОЛД, кореспондент на SRF: От 2015 г. насам миграционната политика доминира във всички политически дискусии, включително и в Бундестага. Най-много се оплакват германските предприемачи. Заради ситуацията с мигрантите не бяха приети реформите, необходими за гарантиране на конкурентоспособността на Германия в бъдеще, например мащабната данъчна реформа. Получателите на социални помощи също критикуват германските власти, че правят всичко за бежанците, а за тях нищо.

И още един пример е Унгария. През април премиерът Виктор Орбан бе възнаграден за миграционната си политика. Неговата дясна националистка партия ФИДЕС спечели две трети от местата в парламента. Коментар на кореспондента на SRF Петер Балцли.

ПЕТЕР БАЛЦЛИ, кореспондент на SRF: Никой друг ръководител на европейското правителство не заложи на въпроса с миграцията толкова рано не е бил толкова последователен по този въпрос, колкото Виктор Орбан. От морална гледна точка той може да бъде осъден, но изчисленията му се оправдаха. На последните избори спечели убедителна победа. И въпреки че здравеопазването и образователната система в Унгария да са в плачевно състояние, изглежда, че повечето гласоподаватели не се вълнуват от това, стига Виктор Орбан да ги защитава от бежанци.

Швеция е най-новият пример за това, как десните партии печелят гласове благодарение на темата за миграцията. Коментар на кореспондента на SRF Карина Рирола.

КАРИНА РИРОЛА, кореспондент на SRF: 2015 г. е ключовата година за Швеция. Швеция стана лидер по броя на приетите бежанци на глава от населението. А „Шведските демократи“ безжалостно се възползваха от това, за да заложат на темата с миграцията и бежанците, вместо да обсъждат здравеопазването и престъпността.

„Шведските демократи“ са още една крайнодясна партия, която е готова да извлича полза от темата с миграцията.

Станете почитател на Класа