Всичко, което искате да знаете за виното

Всичко, което искате да знаете за виното
 • Автор:  ДВ
 • Дата:  
  10.08.2018
 • Сподели:

Какво трябва да може "кралицата на виното", къде се намира най-стръмното лозе в Европа и защо германското вино има американски корени? Ето някои от най-интересните факти за виното.

default

Най-стръмното лозе в Европа

 • В района на река Мозел се намира малкото лозе Брем. То е най-стръмното лозе в Европа. Разположено е по склона на планината Калмонт, издигаща са на 300 метра надморска височина при наклон над 60 градуса.

 

default

Най-големият фестивал на виното в света

 • Ако посетите фестивала на виното в градчето Бад Дюркхайм, няма как да не останете доволни от количеството! Вместо обичайните чаши, на гостите се предлагат големи, прилични на халби чаши, препълнени с вино. Неслучайно казват, че тук се пие толкова много вино, колкото много бира се изпива на Октоберфест. Канцлерката Меркел също е гостувала на фестивала.

 

default

Какво трябва да може "Кралицата на виното"?

 • Всяка година лозарските райони в Германия излъчват своя кандидатка, която влиза в надпревара за титлата "Кралица на виното". Тя трябва да е пълнолетна и да е на възраст около 25 години. До 1999 г. едно от условията е било "кралицата" да не е омъжена. Това условие вече е отпаднало, но затова пък кандидатките трябва да могат да докажат, че добре познават и обичат германските вина.

 

default

Защо пък да няма и "Крал на виното"?

 • През лятото на 2016 г. конкурсът не успява да излъчи победителка. Тогава студентът по право Свен Финке-Бигер се преоблича като римския бог на виното Бакхус. Сега е ред и той да предаде щафетата - отново на жена. Студентът с удоволствие си спомня за успеха си. "Мога да се справям не по-зле и от жените", казва той.

 

default

Най-отбраното вино

 • От 1945 до 2006 г. барон Филип Ротшилд всяка година възлага на различен художник задачата да изработи етикетите за неговите вина. Имената на Пикасо, Кандински, Уорхол и Шагал гарантират високата колекционерска стойност на бутилките. Бутилка вино “Mутон-Ротшилд” от 1945-а например е продадена през 2006 година на търг за 28,750 щатски долара (около 23,000 евро).

 

default

Едно много специално вино

 • С рискове и предизвикателства се сблъсква всеки винопроизводител: понякога гроздовете остават да висят на лозята чак до падането на първата слана. След студените зимни нощи гроздето се обира и в замразено състояние се транспортира до пресата. Виното става гъсто, сладко и ароматно, с лека киселинност. Германските ледени вина се считат за деликатес и се сервират обикновено към десерта.

 

Районът около малкото градче Вердер в провинция Бранденбург официално се счита за най-северната лозарска област в света. Наричат я още “полярния кръг на германското лозарство”. Още по на север, в далечна Финландия, също има лозови насъждения. Те виреят благодарение на една от местните атомни електроцентрали: топлата вода от охладителната система се отвежда по пластмасови тръби в почвата, като по този начин предпазва лозята от измръзване.

"Полярният кръг" на лозарството

 • Районът около малкото градче Вердер в провинция Бранденбург официално се счита за най-северната лозарска област в света. Наричат я още “полярния кръг на германското лозарство”. Още по на север, във Финладния също има лозови насъждения. Те виреят благодарение на електроцентралите: топлата вода от охладителната система се отвежда в почвата и предпазва лозята от измръзване.

 

default

Бяло или червено вино?

 • Бяло, разбира се! Наистина ли? Да не би пък да е червено вино? Ако не сте сигурни, става дума вероятно за блан де нуар - бяло вино, получено от червен сорт грозде. Когато се отстрани кожата, отдолу остават сокът и пулпата, които са със светъл цвят. Пример за такова вино е френското шампанско, което се произвежда от сорта “Шпетбургундер” или “Пино Ноар”.

 

Баденското вино е целунато от слънцето, гласи една стара германска реклама. Югозападна Германия е най-слънчевият регион в страната. Тук се отглеждат известни сортове като “Ризлинг” и “Пино ноар”. А на 560 метра в планината Хоентвил се намира най-високо разположената винарна - “Олгаберг”.

Вино, целунато от слънцето

 • "Баденското вино е целунато от слънцето", гласи една стара германска реклама. Югозападна Германия е най-слънчевият регион в страната. Тук се отглеждат известни сортове като “Ризлинг” и “Пино ноар”. А на 560 метра в планината Хоентвил се намира най-високо разположената винарна - “Олгаберг”.

 

Около 1850 г. американската филоксера (вид дребно насекомо) е пренесена в Европа, разпространява се във всички лозарски райони и за няколко десетилетия унищожава почти изцяло насажденията. Тогава възниква идеята да се направи кръстоска между чувствителните европейски сортове грозде и устойчивите американски растения. И ето ти, на! Европейското вино e спасено. И съществува до ден-днешен.

Защо германското вино има американски корени?

 • Около 1850 г. американската филоксера (вид дребно насекомо) е пренесена в Европа, разпространява се във всички лозарски райони и за няколко десетилетия унищожава почти изцяло насажденията. Тогава възниква идеята да се направи кръстоска между чувствителните европейски сортове грозде и устойчивите американски сортове. И ето ти, на! Европейското вино e спасено. И съществува до ден-днешен.
 • Автор: Дагмар Брайтенбах

Прочетена 209 пъти

Станете почитател на Класа