Новият план на Илон Мъск за Tesla: Сбогом, Уолстрийт!

Новият план на Илон Мъск за Tesla: Сбогом, Уолстрийт!
  • Автор:  Webcafe по CNN
  • Дата:  
    09.08.2018
  • Сподели:

Последната голяма идея на Илон Мъск е доста смела дори по неговите стандарти: той иска да свали Tesla от търговията на публични борси.

Предприемачът зашемети инвеститорите, когато във вторник публикува туит с информацията, че вече е осигурил финансиране за подобно начинание. В същото време с писмо до служителите на Tesla Мъск ги информира за идеята си като посочва, че по този начин от автомобилната компания ще бъде премахнато "огромното натоварване", което идва от очакванията на Уолстрийт.

По думите му Tesla е оценена на 420 долара за акция. При тази стойност на акциите, за да бъде превърната от публично търгувана в частна компания ще са нужни 71 милиарда долара.

В писмото си до служителите изпълнителният директор Мъск определя тази трансформация като "големия път напред".

"Като публично търгувана компания ние ставаме свидетели на диви промени в цената на акциите ни, а това може да е много разсейващо за всеки, който работи в Tesla, тъй като всеки служител е и акционер", пише той.

По думите му гоненето на финансови резултати всяко тримесечие пречи на компанията да се фокусира върху дългосрочни цели.

За финал, Мъск посочва, че според него това акциите на Tesla да се търгуват публично "означава, че се появяват голям брой хора, които имат подбуди да нападат компанията". Мъск и преди се е оплаквал от играчите на борсата, които се опитват да печелят всеки път, в който стойността на акциите на Tesla спадне.

Трудна задача

Според Wired превръщането на Tesla в частна компания няма да е толкова лесно. Мъск първо ще трябва да преговаря с борда на директорите за предложената оферта. След това решението ще трябва да мине през гласуване на акционерите, при което подкрепата за идеята ще трябва да е над 51 процента.

Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

Едно е ясно – отнякъде трябва да дойдат необходимите над 70 милиарда долара. Мъск твърди, че вече е осигурил финансиране. И дано е така.

В противен случай той и компанията ще бъдат застрашени от обвинения в опит за манипулиране на пазара, а това може да доведе до съдебен иск за милиарди.

Първоначално Tesla отказаха да коментират туита на Мъск, въпреки че той се зае да разяснява плана си в разговори с потребители в Twitter. Там обяснява, че се надява всички инвеститори да продължат да работят с компанията, дори тя да слезе от борсата.

Мъск се зарича да запази своя дял в Tesla както досега – 20 процента, и да подсигури "просперитета на акционерите при всеки възможен сценарий".

В момента предприемачът е най-големият акционер в Tesla. След него се нареждат компаниите T.Rowe Price (9%) и Fidelity (8%). На четвърто място е компанията за финансов мениджмънт Baillie Gifford, която държи почти 8 процента. Наскоро от там призоваха изпълнителният директор да се фокусира по-малко върху писането в Twitter и повече върху управлението на бизнеса.

Шансовете Мъск да превърне Tesla от публично търгувана в непублична компания е едно към три, коментира в своя сайт Джийн Манстър, анализатор в компанията Loup Ventures. Според него в идеята всъщност има някакъв смисъл.

Анализаторът е на мнение, че Мъск не иска да управлява публично търгувана компания. Мисията, която предприемачът е отредил на Tesla, е да ускори процеса по възприемане на използването на възобновяема енергия по света. Тази мисия е мащабна и дългосрочна, а това пречи да се задоволят очакванията на инвеститорите за финансовите резултати от всяко тримесечие.

Хитър ход за повишаване на цената на акциите?

Въпреки всичко съобщението се оказа хитър ход – туитът на предприемача доведе до скок с почти 9 процента на стойността на акциите на Tesla, а в крайна сметка тя нарасна с общо 11 процента във вторник (379 долара за акция).

Акциите вече бяха поскъпнали по-рано същия ден след като Financial Times съобщи, че Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия е придобил значителен дял от компанията.

Според изданието близкоизточната държава вече държи между 3 и 5 процента от акциите на Tesla на стойност до 2,9 милиарда долара. Ако тази информация е вярна, това ще означава, че Саудитска Арабия вече е сред най-големите инвеститори в автомобилната компания.

Преди туитът на Мъск компанията вече се оценяваше на 68 милиарда, което е повече както от Ford, така и от General Motors, въпреки че и двете компании са по-големи и по-печеливши. Всъщност Tesla е била на печалба в само две от тримесечията, откакто стана публично търгувана компания през 2010-а. Мъск вече се зарече, че компанията ще започне да носи печалби през втората половина на тази година.

Но дори туитът да е бил споделен с цел поскъпване на акциите, това може би не е в нарушение на някакви регламенти.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ още през 2013-а посочи, че компаниите могат да използват социални мрежи, за да обявяват важна информация. Изискването обаче е да се съобразяват със съществуващите регулации и "инвеститорите да бъдат предупредени за това кои социални мрежи ще бъдат използвани" за разпространение на такава информация.

До позицията на регулатора се стигна след като изпълнителният директор на Netflix използва Facebook пост, за да поздрави свой колега за рекордна гледаемост на стрийминг услугата. Това доведе до поскъпване на акциите на компанията.

Още същата година Tesla обяви, че инвеститорите, които искат да са в крак със случващото се в компанията, трябва да следват личния Twitter акаунт на Мъск.

Информацията там понякога може да е стряскаща за играчите на борсата – като например имейл, туитнат от предприемача, в който се посочва, че Tesla ще трябва да обяви банкрут. Важна обаче беше датата на пускането му – 1 април.

 

 

Прочетена 617 пъти

Станете почитател на Класа