Липсата на демокрация води до катастрофи

Липсата на демокрация води до катастрофи
  • Автор:  investor.bg
  • Дата:  
    09.08.2018
  • Сподели:

„Свиващата се икономика на Венецуела е резултат от централизацията на икономиката и държавната регулация на цените. Липсата на демокрация води до катастрофи. Не можем да говорим за силна икономика без наличие на демокрация“. Тези тези разви журналистът Момчил Инджов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

„Централизацията на икономиката не е нещо нормално. Хората не са стимулирани да произвеждат стоки. Инвеститорите се изтеглиха от страната и много търговци прекъснаха отношенията си с Венецуела“, поясни Инджов.

Той коментира още, че държавният контрол върху цените се оказва решаващ за напускането на инвеститорите и търговците. Инджов поясни, че поставянето на конкретни цени на продуктите лишава търговците от възможността да продават за сумите, за които искат да го правят и съответно да получат търсената от тях печалба.

Според госта „социализмът на XXI век“, чието начало е поставено от предишния президент на страната Уго Чавес, и който в момента настоящият президент Николас Мадуро се опитва да продължи, е спорен като понятие и не е ясно доколко е такъв.

"Именно това политическо управление се оказва решаващо за изоставането на страната, която допреди 17 години беше една от най-силно икономически развитите в района. Най-вредното нещо за една държава е едноличната власт, а във Венецуела тя е точно такава“.

Журналистът посочи, че ако наистина има недоволства срещу сегашното управление, то последващ военен преврат ще се окаже логичен.

„Военен преврат е оправдан в голяма степен. Режимът на Мадуро не приема народния вот. Жителите на страната дават по-голямата си подкрепа именно за опозицията. Превратът е донякъде очакван. Всяко действие ражда противодействие“.

Прочетена 606 пъти

Станете почитател на Класа