"Хиперкапиталистическият рак, който опустошава САЩ"

На 29 юни американската верига магазини за играчки Toys "R" Us затвори своите магазини в Съединените щати, след като бе придобита от частен капитал. В повечето случаи групите за частни капиталови инвестиции "се посвещават на извличане на капитал и фалиране на компанията, което води до загуба на работни места", обяснява анализаторът Макс Кайзер.

 

„Тази практика се откроява в така наричания хиперкапиталистически рак, който опустошава САЩ", казва Макс. С други думи, „групите частен капитал придобиват стотици милиони долари, които получават от централни банки или правителствата, уж за да оправят икономиката, а всичко, което правят, е да си купят още една къща в луксозен квартал и нова яхта, вместо да създават работни места или да допринасят за икономическия растеж", казва той

 

"В случая на Toys R Us, общо 30 000 души са останали без работа, без право на обезщетение или пенсия за това", добави Макс, като уточнява, че частните капиталовите групи извличат парите най-вече от пенсионните фондове.

 

За Макс "групите за частни капиталови инвестиции са гангстери и днес пазарите функционират напълно хищно".

 

Според него това, което Доналд Тръмп се опитва да направи, като налага мита върху автомобилите от Европа и Китай, е да имитира отношението на Пекин и да накара компаниите да създават богатство в страната.

 

"Гражданите на САЩ, са под погрешното впечатление, че начинът им на живот се е влошил, тъй като макар и да печелят много по-малко, закупуването на продукти е много по-евтино. Това, което се случва, е, че сега, с Тръмп, търговският кошмар свършва", казва Макс.

 

Предложението на американския президент е да "върне тези работни места обратно в САЩ, като наложи серия от мита, които изравняват търговския баланс и оставят зад себе си модела на китайското извличане, при който, също както при частните капиталови групи, Китай извлича пари чрез манипулиране на търговски сделки ", казва той.

Станете почитател на Класа