Най-ярките космически обекти от ранната Вселена

Специалисти от Националната научна фондация на Съединените щати откриха най-ярките обекти от ранната вселена на разстояние от почти 13 милиарда светлинни години от Земята, съобщава Science Alert.

 

Астрономите изучавали квазар PSO J352.4034-15.3373 (известен също като P352-15), който принадлежи към ранните етапи на формирането на Вселената. Освен това те заснели изображенията на този ярък обект, състоящ се от три отделни части.

 

Квазарите се появяват, когато супер масивна черна дупка в центъра на галактиката, започва да абсорбира цялата материя от околността си. След огромната скорост на въртене на акреционния диск, около обекта се появява голямо количество енергия, която излъчва светлина и електромагнитна радиация.

 

"Виждаме P352-15, така както е бил във времето, когато вселената е с милиард години по-млада или само седем процента от сегашната й възраст", казва Крис Карили, специалист от Националната астрономическа обсерватория.

 

Според учения "яркостта и отдалечеността на този квазар го правят уникален инструмент за изследване на условията и процесите, които преобладават в първите галактики на Вселената".

Станете почитател на Класа