Южна Корея временно прекрати ежегодните си маневри на фона на преговорите със Севера

Южна Корея временно прекрати ежегодните си маневри на фона на преговорите със Севера
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    11.07.2018
  • Сподели:

Южнокорейското правителство, в светлината на "променящите се условия на сигурност" на Корейския полуостров, обяви вчера своето решение да преустанови тази година маневрите Улчи - ежегодни армейски учения, целящи да се оцени готовността на страната за война.

 

Решението бе взето в началото на деня в рамките на седмичното заседание на кабинета, след което бе обявено от вътрешния министър на страната Ким Буокюм.

 

"Правителството реши временно да спре изпълнението на Улчи, насрочени за края на тази година, в съответствие с променящите се условия на сигурност и предишни решения за спиране на съвместните военни маневри на Южна Корея и САЩ", каза министърът, цитиран от южнокорейски медии.

 

Ким също така заяви, че от началото на следващата година Сеул планира да съчетае ученията Улчи с Таеджук на южнокорейската армия. Целта на новата тренировка на отбраната ще бъде "да защити нацията от тероризъм и мащабни бедствия, както и от въоръжени атаки от чужбина", обясни той.

 

Сеул се въздържа наскоро от военни тренировки и други мерки, които биха могли да провокират Северна Корея в разгара на преговорите за денуклеаризация със Съединените щати.

 

Маневрите Улчи, родени през 1969 г. след нахлуването на севернокорейските командоси в президентската резиденция в Сеул, са ежегодни тренировъчни маневри, насочени към изчерпателна проверка на способностите за управление на кризи и подготовка за война.

 

През 2008 г. тази симулация бе интегрирана със съвместните маневри със САЩ, така че спирането на Улчи тази година бе едно очаквано решение, след като Сеул и Вашингтон решиха да спрат съвместните си маневри.

 

Дълго време Пхенян критикува тези и други военни тренировки на полуострова като опити за инвазия.

Прочетена 344 пъти

Станете почитател на Класа