Бивш монах поддържал живи децата в пещерата в Тайланд

Екапол Чантхоунг, треньорът на младежкия футболен отбор, който заедно с 12-те тайландски деца попадна в капан в пещера в Тайланд на 23 юни, играе ключова роля в запазването на децата живи.

 

Според служители от спасителните екипи, Екапол, 25-годишен бивш монах, е "един от най-отслабналите в групата", тъй като той споделя храната и водата си с децата от първите дни, съобщава "Вашингтон пост" , Освен това треньорът учи децата да медитират, за да останат спокойни и да пестят енергия.

 

Медиите разкриват, че Екапол е загубил родителите си, когато е бил на 10 години и е живял в храм почти половината от живота си, докато не започнал да тренира новообразувания отбор на Моу Па.

 

Въпреки че някои се опитват да го обвинят, че е завел децата в пещерата, близките и приятелите на Екапол твърдят, че благодарение на него непълнолетните са успели да оцелеят.

 

"Ако той не беше с тях, какво би станало с моя син?", каза майката на един от тийнейджърите в пещерата, в интервю за тайландски телевизионен канал.

 

От своя страна, един стар приятел на Екапол - Джой Кхампай каза, че треньорът обича децата "повече от себе си", добавяйки, че той познава приятеля си и знае, че той винаги ще се "чувства виновен" за случилото се.

 

На 23 юни групата от деца на възраст между 11 и 16 години и техният треньор по футбол изчезнаха по време на екскурзия в популярната пещерна мрежа Тхам Луанг в провинция Чианг Раи в северната част на страната. На 2 юли всички те бяха намерени живи в пещерата, където са в капан поради силните валежи в района, които наводниха пещерата и блокираха входа.

 

Миналата неделя започна спасителна операция, която успешно завърши вчера с евакуацията на всички деца.

Станете почитател на Класа