Какво предвижда планът на Зеехофер за бежанците?

Дълго време германският вътрешен министър Хорст Зеехофер държа в тайна своя план за миграцията. Дори и някои от колегите му в кабинета не бяха запознати с всички детайли.

Днес Зеехофер представи своите 63 точки.

 

 

 

 

 

С няколко седмици закъснение германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер представи своя "универсален план" за справяне с миграцията. Зеехофер подчерта, че този план е съставна част от проекта за цялостно преосмисляне на политиката по даване на убежище, към което се стреми неговата партия ХСС. Сърцевината на концепцията, представена от министъра, е една много по-строга политика по отношение на миграцията и бежанците. А инструментите ѝ се свеждат до мерки в страните, от които идват и през които преминават мигрантите и бежанците, сътрудничество в рамките на ЕС и конкретни действия в Германия.

 

"Канцлерката одобрява 62,5 точки"

 

Занапред в близост до границата ще се провеждат превантивни полицейски операции. Онези бежанци, които попаднат в мрежата на тези операции, ще бъдат насочвани към специалните центрове. Там ще има ускорена процедура за проверка за бежанците, които вече са били регистрирани в друга европейска страна. Освен това Зеехофер възнамерява да ускори като цяло процедурата по молбите за политическо убежище и да постави под по-сериозен контрол мерките за интегриране на новопристигналите. Министърът смята, че онези кандидати за убежище, които не подпомагат властите в опита да се установи истинската им самоличност, трябва да бъдат санкционирани.

 

Deutschland Seehofer präsentiert seinen Masterplan Migration in Berlin (Getty Images/AFP/A. Schmidt)

 

"Ще изградим транзитни центрове, откъдето кандидатите за убежище ще бъдат връщани директно в съответните държави, носещи отговорност за тях", пише в документа. Зеехофер уточни, че лично носи отговорност за този план, който не е план на коалицията, а само на вътрешния министър. Той призна още, че не знае кои от предлаганите мерки ще бъдат подкрепени от коалиционния партньор ГСДП. Според него канцлерката поддържа "62,5 точки" от неговия план, който съдържа общо 63 точки.

 

Синдикатът на германските полицаи предупреди, че не бива да се възлагат прекомерни надежди на превантивните операции в близост до границата. Никой не бива "да храни илюзията, че тези операции значително ще снижат нелегалната миграция", каза пред "Ди Велт" председателят на синдиката Ернст Валтер. Той обясни, че за да се постигне търсеният ефект, полицията трябва да задържа под арест нелегалните мигранти, а това е юридически недопустимо.

 

Планът на Зеехофер взима предвид и последните решения на ЕС по въпроса. Според тези решения, мигрантите, пристигнали в ЕС, трябва да бъдат настанявани в "контролирани центрове", откъдето на доброволна основа да бъдат разпределяни в различни държави от ЕС.

 

Ще функционира ли планът на Зеехофер?

 

Част от мерките, които предлага Зеехофер, могат да функционират само ако получат подкрепа и от други държави. Засега обаче Италия категорично възразява да приема обратно кандидати за убежище от австрийско-германската граница. И в Северна Африка нито една държава не желае на нейна територия да се изграждат центрове за мигранти, които са били спасени в Средиземно море - каквато е идеята на Зеехофер.

 

Както е известно, наскоро италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини оповести плановете си за разширяване на забраната за спасителни кораби на хуманитарни организации. Неговата идея включва и налагането на забрана на военни кораби, изпълняващи международни мисии, да акостират в италиански пристанища. Засега не е ясно дали той ще осъществи тези свои намерения.

 

Планът на Зеехофер трябваше да види бял свят още преди две седмици. Между него и канцлерката Ангела Меркел обаче възникна конфликт по една от 63-те точки, съдържащи се в него, и представянето му на бърза ръка беше отменено. Става дума за идеята на министъра още на германо-австрийската граница да бъдат връщани онези кандидати за убежище, които вече са регистрирани в друга държава от ЕС.

 

Спорът прерасна в конфликт между "сестринските партии" ХДС и ХСС. В крайна сметка коалицията (в която участват и социалдемократите) се договори на новата транзитна процедура да бъдат подлагани единствено онези бежанци, които вече са подали молба за убежище в друга държава - т.е. една значително по-малка група хора.

Станете почитател на Класа