Борис Джонсън подаде оставка

Борис Джонсън подаде оставка
  • Автор:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2018
  • Сподели:

Дейвис напусна рано тази сутрин, oбяснявайки, че не може да застане зад позицията на кабинета за бъдещите отношения с Европейския съюз, вдъхвайки сили на евроскептичните тори, които настояват за "твърд" Брекзит.

 

Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставка, а премиерът Тереза Мей я е приела, съобщи Ройтерс.

„Скоро ще бъде обявено кой ще го замени на поста. Премиерът благодари на Борис за работата му", се казва в съобщение от кабинета на Мей.

 

Днес Мей е обсъдила с дълбоко разединеното си правителство предложенията си за излизането на страната от Европейския съюз, но Джонсън е решил, че не може да ги подкрепи.

 

"Днес следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като министър на външните работи. Заместникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му", обяви говорител на "Даунинг стрийт".

 

Според The Guardian след днешната среща Джонсън е определил предложенията на Мей за Brexit като "опит да се излъска изпражнение".

 

По-рано стана ясно, че оставките си са подали и министърът по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис и неговият заместник Стийв Бейкър.


Напускането и на Джонсън ще задълбочи кризата в управлението на Мей и ще увеличи шансовете тя да бъде изправена пред вот на недоверие.

 

Дейвид Дейвис напусна рано тази сутрин, oбяснявайки, че не може да застане зад позицията на кабинета за бъдещите отношения с Европейския съюз, вдъхвайки сили на евроскептичните тори, които настояват за "твърд" Брекзит.

 

Поводът за оставката на Дейвис бе споразумението, което правителството постигна след цял ден преговори в резиденцията на премиера в петък. То действително е по-меко от първоначалните обещания за Мей за почти цялостно скъсване с правилата на ЕС.

 

Макар да не е официална позиция и все още да не е коментирано от Брюксел, то ще бъде отправна точка за преговорите за отношенията след "развода" - а за тях няма много време

 

Оставката на Джонсън дойде малко преди Тереза Мей да се изправи пред парламента и да говори за новия план за Брекзит.

 

Пред депутатите тя заяви, че правителството трябва да е готово за всички възможни сценарии за излизането на Обединеното кралство от ЕС, но преходният период от март 2019 г. до декември 2020 г. няма да бъде удължаван. Няма да има и втори референдум за Брекзит.

 

Мей разкритикува ЕС, че трябва да разгледа по-бързо и задълбочено новата й преговорна стратегия за Брекзит, тъй като има риск Обединеното кралство да напусне блока без сделка.

 

Мей предлага свободни търговски зони за Великобритания и ЕС. Предвижда се обаче след напускането Европейският съд да няма има юрисдикция в Обединеното кралство.

 

Пред депутатите Мей обяви, че всички подробности около преговорната стратегия на правителството ще бъдат публикувани в четвъртък в т.нар. "Бяла книга" за Брекзит.

 

Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, защото той поставя "най-напред работните места и защитава благоденствието на страната".

 

Предизвиканата от Брекзит бъркотия е проблем, който няма да изчезне с политически напускания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод оставките на британските министри.

 

Политиците идват и си отиват, но проблемите, които те са създали за народа си, остават. А предизвиканата от Брекзит бъркотия е най-големият проблем в историята на отношенията между ЕС и Великобритания, заяви Туск в Брюксел.

Прочетена 492 пъти

Станете почитател на Класа