Въпреки усилията на Ким да очарова, Северна Корея все още е "затвор под открито небе"

Въпреки безпрецедентното настъпление с личен чар, предприето от Ким Чен Ун в Сингапур, Северна Корея си остава “затвор под открито небе”, напомнят защитниците на човешките права.

 

Описан като човек, “желаещ да постъпва справедливо”, от Доналд Тръмп на пресконференцията му във вторник и посрещан от минувачи с викове “Обичаме ви!”, гостът, свикнал да го наричат по-скоро “диктатор”, навярно е бил изненадан, предава БТА.

 

Самият Ким Чен Ун зачести с необичайните опити да се покаже симпатичен - направи си например селфи, застанал широко усмихнат до първия дипломат на Сингапур.

 

“Някои казват, че Ким е “чаровник” или “по-симпатичен от очакваното” - само да не останат подлъгани от усмивката на Ким по време на това политическо шоу”, коментира във вторник за АФП Чой Джун-хун, беглец от КНДР, който живее днес в Сеул.

 

Той призова международната общност да не потулва “тъмната страна зад дипломатическото риалити шоу”.

 

“Наистина се надявах Тръмп да повдигне на срещата с Ким въпроса за човешките права”, каза Чой, припомняйки съдбата на “горките севернокорейци, изгниващи в своя затвор”.

 

Доналд Тръмп увери, че е говорил с Ким Чен Ун за правата на човека. Но той игнорира въпроса на журналист, запитал за съдбата на Ото Уормбиър - американски студент, починал след повече от година престой в севернокорейски затвор.

 

Фамилията Ким управлява с желязна ръка КНДР от три поколения.

 

Преди срещата на върха от вторник над 300 правозащитни организации, включително “Хюман райтс уоч”, призоваха Пхенян да подобри положението с човешките права.

 

Убийства, изтезания, отвличания

В годишния си доклад за състоянието на човешките права в света през 2017 г. американският Държавен департамент обвини през април Северна Корея в цяла поредица нарушения, одобрени от правителството - от извънсъдебни убийства до използване на мъчения, без да забравяме репресиите срещу дисиденти и отвличанията в чужбина.

 

Ким Чен Ун е обвиняван, че стои зад премахването на собствения си чичо Чан Сон Тек, екзекутиран за предателство през 2012 г., както и зад убийството на своя полубрат Ким Йон Нам на едно от летищата в Малайзия през 2017 г.

 

“Ким Чен Ун се опитва да получи международен статут като държавник, но усилията му ще останат напразни, ако продължи да управлява страна, която все така е най-големият в света затвор под открито небе”, коментира Брад Адамс, директор за Азия в “Хюман райтс уоч”.

 

Правозащитното сдружение припомня, че някои от санкциите срещу Пхенян са наложени за потъпкване на човешките права, а не само заради ядрената му програма.

 

“Ще е твърде разочароващо, ако катастрофалната ситуация с правата на човека в Северна Корея бъде изцяло потулена насред размразяването на дипломатическите отношения”, предупреди “Амнести”, отбелязвайки “почти тоталното пренебрегване на човешките права” в Северна Корея.

Станете почитател на Класа