Как да оцелеем в Русия

Около 1 милион чужденци ще пристигнат в Русия за Световното първенство по футбол. Но както знаем - разни страни, разни нрави. Затова ето списък със седем полезни напътствия:

 

 

 

 

 

 

На улицата

 

По улиците на Москва важи един прост закон: законът на по-силния. В повечето случаи това са луксозните лимузини и автомобилите с мощни двигатели. Затова велосипедистите и пешеходците трябва много да внимават. Правила за движение има, но често само на теория. В делника те се спазват така, както навремето марксистките закони - в зависимост от случая. Така че оглеждайте се и на зелен светофар. Същото важи, впрочем, и за пешеходните пътеки. Да, десетлентовите булеварди на Москва са удивителни. Именно тук обаче „ракетите на четири колела" дават газ. Затова: отваряйте си очите и ушите! А ако искате да пресечете, минете през подлеза. Ще извървите няколкостотин метра повече, но пък ще останете невредими.

 

В метрото

 

Зад волана са истински мачовци, но в метрото мъжете изведнъж се превръщат в галантни кавалери: щом видят възрастна дама, начаса ѝ отстъпват мястото си. В Русия това е един вид неписан закон. Освен това в московското метро всеки има достъп до безплатен интернет, който обаче не е защитен. Така че, ако в мобилния си телефон съхранявате поверителни данни, имайте едно наум.

 

Никога без лични документи

 

Съветският съюз отдавна вече е минало. Но любовта към „документа" си е жива и до днес. Затова всеки гост на Русия трябва винаги да носи паспорт в себе си. Всеки служител в метрото, на улицата, на стадиона може да ви поиска документ за самоличност. Ако не го носите, в най-лошия случай може да прекарате нощта в ареста. А и по време на Световното първенство полицаите ще бъдат особено строги.

За да си нямате проблеми със стомаха

 

Човек бързо огладнява, когато стиска палци на любимия отбор или развява знамена на стадиона. Така ще бъде и по време на Световното първенство в Русия. Затова един много важен съвет: хората с чувствителен стомах задължително трябва да избягват будките за бързо хранене. Иначе на другия ден много ще съжаляват. Най-добре е да се храните в ресторант. Повечето са наистина добри и сравнително евтини. Но както знаем, всяко правило си има изключение. Напитката квас, напълно непозната на останалата част от света, се предлага кажи-речи навсякъде - в парковете, по улиците, пред стадионите. Опитайте я непременно! При нея няма риск да си навлечете проблеми със стомаха.

Квас се продава почти на всеки ъгъл

 

Квас се продава почти на всеки ъгъл

 

Не купувайте нищо на улицата

 

Това, което на пръв поглед изглежда свръхевтино, накрая може да ви излезе доста солено. Например СИМ картите или зарядните устройства за мобилни телефони, които се предлагат по площадите пред гарите. Или пък детските играчки, които се разпадат буквално в мига, в който детските ръце ги докоснат. Затова пазарувайте в малките подземни магазинчета, наредени едно до друго в подлезите и гарите. Там човек може да си купи евтини чадъри, матрьошки, смартфони и какво ли не още.

 

Клиентът (не) е цар

 

"Клиентът е цар" - това старо британско правило все още не се е наложило в Русия, където много от сервитьорите, продавачите, стюардите и стюардесите разглеждат клиентите като някакви едва ли не нахални хора, които им смущават спокойствието. След разпадането на Съветския съюз руснаците почти нямаха време да свикнат с нравите и структурите на пазарната икономика. Туристите трябва да го имат предвид, ако искат да си спестят разочарования. В същото време руското гостоприемство е направо пословично - поканят ли ви у дома, ще поделят с вас и последния си залък.

 

Внимавайте с алкохола

 

Още в романа „Война и мир" Толстой описва склонността на руснаците към безразсъдна смелост. Особено когато става дума за пиене. На купони се пие много, при това на екс, като преди всяка чашка се вдига тост, а към пиенето задължително се сервира и нещо за хапване. Понякога ситуацията излиза извън контрол. В Урал например загинаха двама доста подпийнали младежи, които взривили граната, за да си направят впечатляващо селфи.

 

 

 

*****

 

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни, в която показваме стадионите на Световното първенство в Русия:

 

 

 

 

На легендарния московски стадион Лужники ще се играят първият и последният мач от Световното първенство по футбол 2018. На 14 юни на Лужники ще бъде открита програмата на първенството, а на 15 юли ще се играе финалът. Комплексът, открит през 1956 и домакин на Лятната олимпиада през 1980, беше основно ремонтиран. Днес той разполага с 81 000 седящи места.

Стадион "Лужники", Москва

  • На легендарния московски стадион "Лужники" ще се играят първият и последният мач от Световното първенство по футбол 2018. На 14 юни на "Лужники" ще бъде открита програмата на първенството, а на 15 юли ще се играе финалът. Комплексът, открит през 1956 и домакин на Лятната олимпиада през 1980, беше основно ремонтиран. Днес той разполага с 81 000 седящи места.

 

Москва е единственият от всички градове участници в Световното 2018, който ще се представи с два стадиона. Освен на легендарния Лужники, футболни срещи ще се играят и на Откритие Арена. Това е стадионът на най-известния руски футболен клуб - Спартак Москва. Открит е през 2014.

"Откритие Арена", Москва

  • Москва е единственият от всички градове участници в Световното 2018, който ще се представи с два стадиона. Освен на легендарния "Лужники", футболни срещи ще се играят и на "Откритие Арена". Това е стадионът на най-известния руски футболен клуб - "Спартак Москва". Открит е през 2014.

 

Новият стадион на ФК Зенит на остров Крестовски е изграден точно там, където е бил и старият спортен комплекс Киров. Новото спортно съоръжение има капацитет от 68 000 места. Строежът му струваше цели 930 милиона евро. Германският национален отбор има добри спомени от тази арена - тук на 2 юли 2017 момчетата на Юрген Льов спечелиха турнира за Купата на конфедерациите.

Стадион "Крестовски", Санкт Петербург

  • Новият стадион на ФК "Зенит" е изграден точно там, където е бил старият спортен комплекс "Киров". Новото спортно съоръжение има капацитет от 68 000 места. Строежът му е струвал цели 930 милиона евро. Германският национален отбор има добри спомени от тази арена - тук на 2 юли 2017 момчетата на Юрген Льов спечелиха турнира за Купата на конфедерациите.

 

Тъй като този стадион беше твърде малък, според изискванията на ФИФА, съоръжението беше реконструирано - построена беше временна трибуна за допълнителни 12 000 зрители, с което капацитетът на Централен стадион достигна 35 000 седящи места. След турнира тази трибуна ще бъде демонтирана. На този стадион играе второразрядният ФК Урал.

Централен стадион, Екатеринбург

  • Тъй като, според изискванията на ФИФА, този стадион беше твърде малък, съоръжението беше реконструирано - построена беше временна трибуна за допълнителни 12 000 зрители, с което капацитетът на "Централен стадион" достигна 35 000 седящи места. След турнира тази трибуна ще бъде демонтирана. На този стадион играе второразрядният ФК "Урал".

 

Стадионът в Ростов на Дон е построен специално за първенството през 2018 година. Там играе местният футболен клуб Ростов. Съоръжението с капацитет 45 000 места ще домакинства четири срещи от груповата фаза и един от осминафиналите на първенството.

"Ростов Арена", Ростов на Дон

  • Стадионът в Ростов на Дон е построен специално за първенството през 2018 година. Там играе местният футболен клуб "Ростов". Съоръжението с капацитет 45 000 места ще домакинства четири срещи от груповата фаза и една от осминафиналите на първенството.

 

Първата копка на стадиона в град Казан е направена лично от президента Владимир Путин. На съоръжението с капацитет 41 585 зрители играе местният футболен клуб Рубин, който през последните години няколко пъти стана шампион на Русия. На 22 юни 2017 тук Германия изигра мача си срещу Чили от турнира за Купата на конфедерациите.

"Казан Арена", Казан

  • Първата копка на стадиона в град Казан е направена лично от президента Владимир Путин. На съоръжението с капацитет 41 585 зрители играе местният футболен клуб "Рубин", който през последните години няколко пъти стана шампион на Русия. На 22 юни 2017 тук Германия изигра мача си срещу Чили от турнира за Купата на конфедерациите.

 

Във Волгоград, носил в миналото името Сталинград, се намира известната статуя Родината майка. Тя напомня за победата на Червената армия във Великата отечествена война, както в Русия наричат Втората световна война. Стадионът на брега на река Волга побира малко над 45 000 зрители.

"Волгоград Арена", Волгоград

  • Във Волгоград, носил в миналото името Сталинград, се намира известната статуя "Родината майка". Тя напомня за победата на Червената армия във Великата отечествена война, както в Русия наричат Втората световна война. Стадионът на брега на река Волга побира малко над 45 000 зрители.

 

Това съоръжение е едно от деветте, които са изградени или продължават да се изграждат специално за Световното първенство. Стадионът в Нижни Новгород се намира недалеч от мястото, където се събират реките Волга и Ока. Тук ще се играят мачове от груповата фаза, една 1/8-финална и една 1/4-финална среща.

Стадион "Нижни Новгород"

  • Това съоръжение е едно от деветте, които са изградени или продължават да се изграждат специално за Световното първенство. Стадионът в Нижни Новгород се намира недалеч от мястото, където се събират реките Волга и Ока. Тук ще се играят мачове от груповата фаза, една среща от осминафиналите и една от четвъртфиналите.

 

Калининград е най-западният домакин на срещи от Световното първенство в Русия през 2018 година. По време на турнира съоръжението, което все още се изгражда, ще разполага с малко над 35 000 места, които обаче по-късно ще бъдат намалени до 25 000. Причината: местният ФК Балтика играе ту във втора, ту в трета футболна лига и не може да напълни трибуните на по-голям стадион.

Стадион "Калининград"

  • Калининград е най-западният домакин на срещи от Световното първенство в Русия през 2018 година. По време на турнира съоръжението, което все още се изгражда, ще разполага с малко над 35 000 места, които обаче по-късно ще бъдат намалени до 25 000. Причината: местният ФК "Балтика" играе ту във втора, ту в трета футболна лига и не може да напълни трибуните на по-голям стадион.

 

И стадионът в Саранск все още се изгражда. Той ще предлага 44 000 седящи места. След края на първенството капацитетът на съоръжението ще бъде намален до 28 000 места. Там местният ФК Мордовия Саранск ще играе домакинските си срещи. В момента отборът е в трета лига.

"Мордовия Арена", Саранск

  • И стадионът в Саранск все още се изгражда. Той ще предлага 44 000 седящи места. След края на първенството капацитетът на съоръжението ще бъде намален до 28 000 места. Там местният ФК "Мордовия Саранск" ще играе домакинските си срещи. В момента отборът е в трета лига.

 

И още един незавършен стадион - Космос Арена в град Самара. Първоначалната идея е била той да бъде изграден на един от островите на река Волга. Но тъй като не съществува мост, който да го свързва със сушата, е избрано друго място. Въпреки протестите на местното население, площта на спортното съоръжение с 44 000 места непрекъснато нараства: от 27 хектара се стига до сегашните 930 хектара.

"Космос Арена", Самара

  • И още един незавършен стадион - "Космос Арена" в град Самара. Първоначалната идея е била той да бъде изграден на един от островите на река Волга. Но тъй като не съществува мост, който да го свързва със сушата, е избрано друго място. Въпреки протестите на местното население, площта на спортното съоръжение с 44 000 места непрекъснато нараства: от 27 хектара се стига до сегашните 930 хектара.

 

Стадионът с капацитет 41 220 места е построен за зимната олимпиада в Сочи. Тъй като едно от изискванията на ФИФА е стадионите, на които се играят мачове от световно първенство, да имат отворени покриви, една част от покривната конструкция е била отстранена. Освен срещи от предварителната фаза на първенството, в Сочи ще се играят още и един осминафинален и един четвъртфинален мач.

"Олимпийски стадион", Сочи

  • Стадионът с капацитет 41 220 места е построен за зимната олимпиада в Сочи. Тъй като едно от изискванията на ФИФА е стадионите, на които се играят мачове от световно първенство, да имат отворени покриви, една част от покривната конструкция е била отстранена. Освен срещи от предварителната фаза на първенството, в Сочи ще се играят още и един осминафинален и един четвъртфинален мач.

 

 

 

Станете почитател на Класа