«Революция на достойнството»

Днес в Берлин се състоя откриването на слушанията на тема » Състоянието на свободата на словото и правата в Украйна». Заседанието протече в Бундестага с участието на представители на немски политически партии, правозащитници, обществени и политически дейци от Украйна, а също така и журналисти.

 

 

 

 

Трябва  да се отбележи, че от момента на държавния преврат през 2014 година, въпросите за разправа с неугодните на киевския режим политически затворници, убийствата и нападенията над журналисти, а също и тоталната цензура в украинските средства за масова информация се повдига за първи път на такова високо ниво.

 

На състоялите се изслушвания представителите от Украйна успяха да разкажат пред европейските политици истината за режима установен в страната след свалянето на властта ( свалянето на Виктор Янукович- бел.ред)

 

Журналистът Руслан Коцаба, който по-рано нееднократно е подлаган на репресии заради призивите си да се бойкотира мобилизацията в така нареченото » АТО» ( насилственото мобилизиране на младежите от 18 години да влязат в редовете на «АТО»- бел.ред), обърна внимание на участниците в заседанието на абсолютното пренебрежение на свободата на словото в Украйна. Самият журналист също попада в затвор без следствие и получава 3, 5 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото, заради призивите да се спре насилствената мобилизация в Украйна. Обвинението е формулирано така

«препятстване на законните действия на Въоръжените сили на Украйна»

 

Зародилият се тотален надзор на киевския режим е нацелен на унищожаването на всеки инакомислещ журналист, смята Коцаба, като за пример журналистът посочи Евгений Мураев, собственик на телевизия Newsone и народен депутат на Украйна.

Съвсем наскоро Мураев има смелостта да се изкаже критично за действията на киевските власти, и в частност относно ситуацията около Олег Сенцов, за което незабавно получава обвинение в държавна измяна.

 

« Сега му се вменява обвинение по член » Държавна измяна» от Наказателния кодекс», -сподели Руслан Коцаба.

« Можете ли да си представите ? За банални оценъчни съждения, на които не само депутат или журналист има право, но и всеки човек».

 

Журналистът отбеляза, че такива действия могат да са свързани и с баналното отстраняване на конкуренти на предстоящите избори за президент в Украйна.

 

« Този режим и лично Порошенко панически се страхуват от всички потенциални кандидати за президент, които биха могли да спечелят на изборите. Имайки предвид, че рейтингът на властите сега е много нисък, може да бъде победена от всеки»».

 

Обаче, свободата на словото не е единственото право, което е готов да пожертва официален Киев за достигане на целите си.

Така например, в своето обръщение адвокатът и основател на Фондацията за правна помощ за чуждестранни граждани в Украйна » Одисей» Валентин Рибин отбеляза, че Украйна пренаписва не само историята, но и настоящето, наричайки държавния преврат през 2014 година » революция на достойнството» , а националистическия режим — демокрация.

 

« Украйна декларира събитията от 2014 година не като държавен преврат – а на нас ни е необходимо да говорим от гледна точка на правото – а като » революция на достойнството», — подчертава правозащитникът по време на изявлението си пред парламентаристите в Берлин.

 

Рибин обръща внимание, че говорейки за » достойнство» ние трябва да говорим за подобряване на човешките качества, подобряване на стандарта на живот на хората, спазването и гарантирането на техните права и свободи.

 

» Нали тази Европа, към която се стреми Украйна, отдавна е разбрала, че човешките права са фундаментални принципи за развитие на демократичното общество?!.

 

Обаче в Украйна може да се види откровено пренебрегване на човешките права, когато човек има различна гледна точка относно действията на властта, за което може да получи обвинения в държавна измяна, нарушение на конституционния строй или даже участие в терористични организации без право да получи » според националното законодателство различна мярка, или задържане под стража, продължава адвокатът.

 

» Хората години наред се намират в режим на предварително задържане ( арест) и съдиите нямат възможност да им дадат други мерки, без значение в какво състояние е здравето им, какъв социален статус имат в обществото, социални връзки. Нищо не се взема под внимание, и няма значение.»

 

На свой ред украинския адвокат Елена Бережная в своето заявление обърна вниманието на европейските политици на откровеното нарушаване на Европейската конвенция по защита на човешките права от страна на Украйна,  в частност член 6 ( Право на справедливо съдебно разбирателство), 7 ( Наказание изключително на основание на закона) и 13 ( Право на ефективно средство на правова защита)

 

Ярък пример за такива нарушения, украинския адвокати посочи ареста на кмета на Славянск Нели Штеп.

« На 13 юли 2о14 година беше арестувана Нели Штеп, кмет на Славянск, която проведе в Следствения изолатор повече от три години. Наказателното дело по обвинението на Штеп в държавна измяна и пособничество на терористична организация, се опитаха да разглеждат съдии в четири районни съда на град Харков».

 

Говорейки за човешките права, бившия народен депутат на Украйна Елена Бондаренко подчерта, че Киев не може да гарантира най-важното на своите граждани-правото на живот.

 

« Украинската конституция гарантира на гражданите правото на живот, но гарантира ли украинското правителство, президентът и, конкретно украинската армия живота на хората, които днес живеят в Донбас? Не, заявява Бондаренко, отбелязвайки, че ВСУ стрелят по градовете, които киевската власт нарича свои.

 

« Там ( в Донбас- бел. ред) останаха 3, 5 милиона обикновени хора, които не държат оръжие, които живеят работят, възпитават децата си и се грижат за старците. И по тези хора стреля украинската армия. По такъв начин правото на живот на тези хора по никакъв начин не е защитено. Освен това, то се нарушава с ръцете на украинските военни»- заяви Елена Бондаренко.

 

Днешните слушания в столицата на Германия, възможно за първи път така явно приповдигат завесата, зад която Петро Порошенко и другите киевски политици крият своите престъпления в името на лични облаги, говорейки за европейско бъдеще на страната и нарушавайки най-елементарните права, устояли в Стария свят.

 

Новата история на Украйна се пише с кръвта на невинни, и скоро всички ще могат да я прочетат.

 

 

Станете почитател на Класа