Търговските мита на Тръмп тласкат Европа към Китай и Русия

Американският президент Доналд Тръмп въведе мита за вноса на стомана и алуминий от Канада, Мексико и страните от Европейския съюз. Това ще принуди тези държави да изградят нови търговски връзки, заяви Карл Фей пред RT, професор в Университета „Аалто” (Aalto University) и в Китайския университет в Хонконг (The Chinese University of Hong Kong – CUHK).

 

„Действията на САЩ със сигурност ще подтикнат ЕС да засили търговските си отношения с други страни, като например Китай. Съседна Русия също може да се възползва от това”, каза той пред RT, добавяйки, че „е малко вероятно в краткосрочен план това да накара ЕС да премахне санкциите срещу Русия”.

 

 

Експертът смята, че „един от основните политически резултати от действията на САЩ вероятно ще е, че ЕС все по-трудно ще може да бъде убеден да се присъедини към действията на САЩ спрямо Китай, въпреки че Евросъюзът е съгласен с много от причините за американското недоволство към Китай“.

 

Фей е съгласен с твърдението на Тръмп, че в исторически план САЩ не са реализирали шансовете си за сериозни търговски сделки докрай, но остро разкритикува подхода на президента. „Тъй като Тръмп се опитва да предоговори тези споразумения, до известна степен това вероятно ще стане за сметка на търговските партньори”, посочва той. Въвеждането на мита не е правилният начин да се постигне това предоговаряне, каза Фей.

 

„Според мен, а на такова мнение са и повечето икономисти и преподаватели по бизнес администрация, в една търговска война обикновено никой не е печеливш”.


Иронията е в това, че исторически погледнато САЩ са лидер, който води света към свободната търговия, а сега правят кардинална промяна, обявявайки се против нея, смята Фей. „Последните действия на САЩ, свързани с налагането на нови мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС и Канада, не би следвало да са насочени към съюзниците им, още по-малко към най-близките такива”, каза още Фей.

 

Той обясни, че въвеждането на мита от една държава, с цел тя да защити стратегически важни отрасли е опасно, тъй като и други държави след това могат да реагират по същия начин. И тогава САЩ няма да имат право да се оплакват. „Това е опасна игра, чиито последици ще бъдат негативни”, подчерта професорът.

 

Фей заяви, че на свой ред ЕС е отговорил бързо и единно на действията на САЩ, налагайки свои собствени контрамита за избрани стоки от САЩ. Според Фей Евросъюзът е подбрал тези стоки умело, защото ключовите в изборите колебаещи се щати (т.нар. swing states, бел.прев.), разчитат на износа на тези стоки. „Истинското изпитание за ЕС обаче ще дойде в хода на преговорите със САЩ, тъй като различните страни в ЕС са зависими от износа на продукти от различни отрасли”.

 

Станете почитател на Класа