Северна Корея заплашва да анулира срещата на върха със САЩ

В сряда властите в Северна Корея съобщиха, че срещата на високо равнище между президента Ким Чен-ун и неговия американски колега Доналд Тръмп е изложена на риск. Освен това, според южнокорейската агенция Yonhap, те са отменили диалога на високо равнище между Кореите.

 

Мярката беше приета заради военните учения „Макс Тъндър" на военновъздушните сили на Южна Корея и САЩ, които са репетиция за нахлуването на север и в този контекст се считат за "провокация".

 

Срещата между делегации от двете Кореи е трябвало да се проведе в южното село Панминджон, където се състоя първата среща между държавните глави преди по-малко от месец.

 

"Тези учения, насочени срещу Севера и провеждани в Южна Корея са грубо нарушение на Декларацията от Панминджон и умишлена военна провокация, което противоречи на положителното развитие на Корейския полуостров", съобщи KCNA, като уточнява, че Пхенян " няма друг избор освен да прекрати преговорите на високо равнище между Севера и Юга при тази заплашителна ситуация."

 

"Ние ще наблюдаваме отблизо бъдещото поведение на органите на САЩ и Южна Корея", каза KCNA, обяснявайки, че "има ограничение за размера на добрата воля и на възможностите".

 

Новините от сряда имат глобално въздействие. Срещата на върха между Ким Чон-ун и президента на Южна Корея, Moon Jae-in, на 27 април беше безпрецедентно събитие в съвременната история. Това беше третата среща между лидерите на двете страни за седем десетилетия. Тя също така бе първата от южната страна на границата, тъй като предишните са били проведени в столицата на Северна Корея.

След тази среща започна да се говори за среща между севернокорейския лидер и Тръмп. Дори е бил възприет Сингапур за домакин. Въпреки това, след съобщението в сряда, бъдещето на срещата е висящо.

Станете почитател на Класа