"С приятели като Тръмп не ни трябват врагове"

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подложи на сериозни критики действията на американския президент Доналд Тръмп заради оттеглянето му от ядреното споразумение с Иран и заплахата да наложи извънредни мита на алуминия и стоманата, внос от Европа.

 

"Като гледаме последните решения на Тръмп, някой дори би си помислил: С такива приятели на кого са му притрябвали врагове?", каза бившият полски министър-председател по време на пресконференция в София във връзка със срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

 

Той посочи, че САЩ и Европейският съюз продължават да са приятели и партньори, но облагането с мита не може да се оправдае на базата на притеснения за националната сигурност.

 

"Абсурдно е дори да си помислиш, че Европа може да е заплаха за САЩ. Трябва да върнем реалността в този диалог", каза още Туск.

 

Председателят на Съвета призова ЕС да се обедини икономически, политически и военно както никога преди, изправен пред предизвикателства като възхода на Китай, агресивната позиция на Русия и "новия феномен - капризната твърдост на американската администрация".

 

"Нямам съмнения, че в новата глобална игра Европа ще бъде или голям играч, или пионка", каза Туск. "Европа трябва да направи всичко по силите си да защити - въпреки временните настроения - трансатлантическата връзка. Но в определен момент трябва да се подготвим за сценарии, в които ще се наложи да действаме сами. Трябва да имаме достатъчен потенциал да се справим с предизвикателството. Няма нито една обективна причина, поради която Европа да има комплекси спрямо някой друг. Да бъдеш европеец, е повод за гордост".

 

Доналд Туск подчерта, че Европа трябва да проведе дебат не само за бъдещето на разширяването, но и за забавянето на съюза спрямо останалите големи икономики по отношение на иновациите.

 

"Иновациите ще влияят върху живота ни с все по-растящо темпо през следващите години, което повдига не само надежди, но и етични въпроси. Европа трябва да играе активна роля в тази трансформация, защото тя ще се превърне в реалност за всички европейци. Затова ще попитам европейските лидери два въпроса: Какво искат да се направи на ниво ЕС за ускоряване на фундаменталните иновации? И как си представят ЕС да се превърне в основен играч в сферата на Big Data", каза Туск.

Станете почитател на Класа